Direct naar artikelinhoud

Maak plaats voor... de moslimheld

Nu Marvel Comics het superheld-alter ego van Mrs. Marvel tot Kamala Khan heeft gedoopt, rukt de moslim steeds verder op in de wereld van comics en superhelden.

Bedenkster Sana Amandat aan The Huffington Post: "Natuurlijk zal er kritiek zijn. Niet alleen van mensen die islamofoob zijn, maar ook van moslims die vinden dat het personage op een verkeerde manier wordt geportretteerd."

Een gebruiker van superherohype.com, een site gespecialiseerd in helden: "Ik applaudisseer voor Marvel, omdat het dit personage, een Pakistaanse moslim met een niet-westerse naam, durft lanceren. Bravo! Ik hoop dat dit enige aandacht zal brengen, en dat het een succesvolle titel en karakter wordt."

Marvel Comics lanceert vanaf januari de nieuwe Mrs. Marvel, de superheldin waarachter voorheen het alter ego Carol Danvers schuilging. Dat het persbericht wereldnieuws werd, en in de vier windstreken weerklank vond, heeft met de naam en afkomst van de nieuwe Mrs. Marvel te maken.

De naam is Kamala Khan, de afkomst Pakistaans.

Khan is de zestienjarige dochter van Pakistaanse immigranten, heeft de toekomst voor zich, en zal volgens de bedenkers moeten leren omgaan met de hoge verwachtingen van haar ouders. Lichaam en ledematen kan ze laten groeien en krimpen wanneer nodig, en daarbovenop zou Khan zelfs van vorm kunnen veranderen.

Uit het persbericht: "Op een dag ontdekt ze dat ze over dezelfde gaven beschikt als haar grote idool, Captain Marvel. Op dat moment probeert ze die zo goed mogelijk te combineren met haar conservatieve waarden."

Met de opvallende keuze wil Marvel Entertainment "een inspanning doen om de toenemende diversiteit onder de lezers te weerspiegelen".

Kamala Khan is lang niet de eerste westerse stripheld met een islamitische tint. Voorlopers zijn Simon Baz, Dust, en Nightrunner (zie kader). Axel Alonso van Marvel Comics: "Uiteindelijk zal Khans achtergrond niet de kern van het verhaal vormen. Zij is gewoon een zestienjarig meisje uit de suburbs die op zoek is naar zichzelf, wanneer ze plots ontdekt over grote krachten te beschikken en moet leren welke verantwoordelijkheden daarmee gepaard gaan."

Drie andere superhelden die in Allah geloven

Batina

Jonge vrouw uit Jemen, met boerka. Een van de hoofdrolspelers in De 99, een reeks helden die zes jaar oud zijn en ontstaan zijn uit een islamitische inspiratie.

Simon Baz

ArabischeAmerikaan en moslim. Uit de reeks Green Lantern, van DC Comics. Lid van een buitenaards politiekorps.

Nightrunner

Jonge moslimheld van Algerijnse afkomst, leeft volgens de stripverhalen van DC Comics in Clichy-sur-Bois, een voorstad van Parijs, en wordt wel eens de Batman van Frankrijk genoemd.