Direct naar artikelinhoud

BlackBerry staat niet langer te koop

De geplande verkoop van het Canadese technologie-bedrijf BlackBerry aan investeerder Fairfax is afgeblazen. Er komt wel een kapitaalverhoging van 1 miljard dollar door een groep investeerders geleid door Fairfax.

Onder meer CEO Thorsten Heins moet opstappen. Hij wordt opgevolgd door de ervaren technologiemanager John Chen.

BlackBerry had zichzelf na torenhoge verliezen in de etalage gezet. Grootaandeelhouder Fairfax Financial, dat een belang van 10 procent in BlackBerry heeft, had een overnamebod van 4,7 miljard euro (9 dollar per aandeel) gelanceerd, maar tijdens het weekend bleek al dat de investeerder het geld niet bijeen kon rapen. Het technologiebedrijf blijft dus vooralsnog op de beurs.

De voormalige Siemens-manager Heins had in januari 2012 de leiding over BlackBerry overgenomen. Hij wordt vervangen door John Chen, die eveneens voor Siemens werkte. Ook BlackBerry-voorzitter Barbara Stymiest verlaat haar post.

Ondanks een nieuw besturingssysteem en nieuwe smartphonemodellen lukte het Heins niet om het dalende marktaandeel een halt toe te roepen. Vele klanten schakelden zo over op de iPhone van Apple, op smartphones die draaien op Android van Google of op Windows van Microsoft.

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft BlackBerry een verlies van bijna 1 miljard dollar geleden, vooral door een afschrijving van circa 934 miljoen dollar op de voorraad Z10-smartphones. De omzet halveerde nagenoeg. Het bedrijf kondigde eerder al het ontslag aan van ongeveer 4.500 werknemers, of ongeveer 40 procent van het totaal.