Direct naar artikelinhoud

Nasdaq slaat mal figuur na urenlange panne

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft de handel in alle aandelen en opties gisteravond urenlang moeten stilleggen. De oorzaak was een computerprobleem.

Klanten konden hun orders annuleren, nadat een computerstoring gisteravond rond half zeven Belgische tijd het vaststellen van de koersen urenlang onmogelijk maakte. De Securities Information Processor, de feed die duizenden aandelenkoersen verspreidt, bleek met een technisch probleem te kampen. Voor het eerst sinds mensenheugnis lag de Nasdaq Composite, een veelgevolgde index, stil. Nasdaq raadde handelaars aan om hun orders te plaatsen op andere beursplatformen. Maar ook enkele van die beurzen, waaronder de New York Stock Exchange, hadden de handel in Nasdaq-waarden bevroren. Zonder de handel op Nasdaq, de op een na grootste beurs van de VS, vallen de volumes immers sterk terug. Uiteindelijk kon er na het verhelpen van de panne nog maar drie kwartier gehandeld worden.

Nasdaq slaat daarmee opnieuw een mal figuur. Technische problemen zorgden er op 18 mei 2012 voor dat de openingskoers van de sociaalnetwerksite Facebook vastliep. Dat probleem duurde een half uur. Door de panne hadden de beurshuizen op Wall Street toen ongeveer 500 miljoen dollar aan tradingverliezen. Voor Nasdaq zat er niets anders op dan zich publiekelijk te excuseren.