Direct naar artikelinhoud

Red Panthers stranden op zucht van finale

De Red Panthers stonden tot twee minuten voor het eindsignaal in de finale van het EK hockey in Boom. Duitsland maakte alsnog gelijk en was te sterk in de shoot-outs.

Tegen Duitsland, het nummer vijf van de wereld, speelden de Panthers veruit hun beste wedstrijd van het toernooi. Toch kwamen de Duitsers in de 19de minuut op voorsprong, door een owngoal van Anne-Sophie De Scheemaekere.

De meisjes van coach Pascal Kina lieten de moed niet zakken. Eerst mocht Raes alleen op de Duitse goalie af, en wat later kwam ook Versavel dicht bij een doelpunt. De gelijkmaker kwam er toch. Jill Boon, de zus van Red Lion Tom, dook naar een lage voorzet van op rechts en liet die knap afketsen op haar stick: 1-1 was meteen ook de ruststand.

Na de pauze gingen de Red Panthers door op hun elan, en dat overwicht werd al al zeer snel omgezet in een doelpunt. De Scheemaekere kon haar owngoal uit de eerste helft vergeten: ze draaide zich knap vrij en lanceerde Judith Vandermeiren. Die bereikte op haar beurt De Vos en de kapitein zette de Belgen op voorsprong (2-1).

Nadien volgde een ware overrompeling. De Duitsers werden helemaal zoek gespeeld en er kwamen reuzekansen via Gerniers, Sinia en Boon, maar scoren lukte de Panthers niet meer. Uiteindelijk kregen ze het deksel op de neus: een allereerste Duitse strafcorner ging in de voorlaatste minuut binnen via Webers (2-2).

Shoot-outs moesten de beslissing brengen, maar de late gelijkmaker spookte nog door de hoofden van de Panthers. De vier Belgische pogingen gingen de mist in: zowel De Keersmaeckere, Nelen, De Vos als Raes kwamen oog in oog met de sterke Duitse doelvrouw niet tot scoren.

"We waren de hele tweede helft lang veel beter. Dit is een enorm zware ontgoocheling", zegt een aangeslagen Kina. "Zij hebben ervaring met halve finales, wij niet. En het blijven natuurlijk Duitsers", voegt hij er nog aan toe.

De Panthers lieten een unieke kans op minstens een zilveren medaille liggen. De ontgoocheling was dan ook enorm. Coach Kina relativeert. "Het leven en het toernooi gaan door. We moeten nu de knop omdraaien en er zaterdag in de strijd om de bronzen plak staan."

De Red Lions spelen om 18 uur hun halve finale op het EK hockey tegen Engeland (live op Canvas).