Direct naar artikelinhoud

Gerechtelijke achterstand blijft aangroeien

Fikse daling van het aantal nieuwe zaken bij politierechtbanken door door gedeeltelijke overschakeling van minnelijke schikkingen naar onmiddellijke inning

Justitie behandelt jaarlijks een miljoen dossiers

Brussel

Eigen berichtgeving

De rechtbanken hebben vorig jaar meer dan een miljoen zaken afgehandeld en de parketten kregen meer dan 1,3 miljoen strafdossiers op hun bord. Ondanks de inspanningen van de voorbije jaren blijft de gerechtelijke achterstand aangroeien. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het cijfermateriaal dat zopas werd gepubliceerd door de Federale overheidsdienst Justitie.

Het openbaar ministerie heeft vorig jaar 822.880 zaken afgesloten, zo meldt de brochure 'Justitie in cijfers'. Het grootste gedeelte, driekwart van de zaken, werd zonder gevolg geklasseerd, terwijl 2,7 procent resulteerde in dagvaardingen en 2,1 procent in eindvorderingen voor de raadkamer. Ten opzichte van 2003 betekent dit een daling van het aantal afgesloten zaken met bijna 10 procent. Het aantal hangende zaken bij de parketten steeg eind 2004 tot 489.273 (met uitschieters in Brussel en Luik) en dat is een toename van 5,7 procent in vergelijking met 2003. Het aantal hangende zaken bij de rechtbanken situeerde zich vooral bij de vredegerechten (ruim 220.000 dossiers), de hoven van beroep (54.039 burgerlijke zaken, voor de strafzaken zijn er geen cijfers beschikbaar), de politierechtbanken (35.285 burgerlijke, geen cijfers voor strafrechtelijke) en de correctionele rechtbanken (16.614).

Op voorstel van het openbaar ministerie werden vorig jaar bijna tweeduizend correctionele dos-siers afgesloten via een succesvol beëindigde bemiddeling. Opmerkelijk is dat in het rechtsgebied Brussel 49 procent minder zaken afgesloten werden op basis van een minnelijke schikking dan het jaar voordien. Antwerpen en Gent zijn samen goed voor 65 procent van het totaal aantal betaalde minnelijke schikkingen. Bij de politierechtbanken werd een daling geregistreerd van het aantal nieuwe zaken. Daar werden 1,7 miljoen nieuwe zaken geopend, een daling van 18 procent. Dat is het gevolg van een gedeeltelijke overschakeling van minnelijke schikkingen naar onmiddellijke inningen.

Net als de vorige jaren lag het aantal aanhoudingsmandaten boven de tienduizend. Er werden meer dan 160.000 personen veroordeeld, meestal in politiezaken en in mindere mate in correctionele dossiers. In vergelijking met tien jaar geleden betekent dit voor de correctionele rechtbanken een afname van 25 procent. Het aantal veroordelingen uitgesproken door politierechtbanken blijft schommelen rond de 125.000. Nu zitten er meer dan 8.000 mensen in de gevangenis, van wie 3.550 in voorlopige hechtenis en 4.830 veroordeelden. Voorst staan er 277 veroordeelden met een enkelband onder elektronisch toezicht. Vorig jaar werden er 569 minderjarigen opgenomen in het centrum van Everberg. De justitiehuizen schakelden de voorbije jaren gedeeltelijk over van het begeleiden van dienstverlening en vorming naar het opvolgen van werkstraffen. Eind vorig jaar waren er in totaal ruim vijfduizend lopende dossiers van autonome werkstraffen. Voorts is het aantal nieuwe opdrachten in het kader van slachtofferonthaal fors toegenomen.

(GT)