Direct naar artikelinhoud

Fel belaagde Wayne Rooney (Manchester United) maakt U-bocht en tekent dan toch bij tot 2015

Van een daverende verrassing gesproken: gisteren maakte Wayne Rooney bekend tot 2015 bij te tekenen bij Manchester United, nadat de spits eerder deze week verklaard had de club eind dit seizoen te willen verlaten. ‘De trainer en eigenaars hebben me overtuigd dat ik hier thuishoor’, zo verklaarde Rooney zijn ommezwaai.

Manchester United heeft met het nieuws rond Wayne Rooney een van de meest turbulente weken in zijn geschiedenis achter de rug. Het verhaal van Rooneys aangekondigde vertrek, dat enorm veel stof deed opwaaien bij het bestuur, bij de supporters en in de media, lijkt nu toch een happy end te krijgen. Al lijkt Rooney wel nog de nodige brokken te zullen moeten lijmen om het vertrouwen van de fans helemaal terug te winnen.

Vooral de speculatie dat Wayne Rooney voor het grote geld naar grote rivaal Manchester City zou vertrekken - er was daar sprake van een monstercheque van 262.000 euro per week, terwijl hij bij Man United ‘slechts’ een slordige 90.000 euro per week vangt - schoot in het verkeerde keelgat.

‘Teken bij City en je bent dood’

Donderdagnacht nog omsingelden tientallen boze supporters van Manchester United de kapitale villa van Rooney om te protesteren tegen zijn vertrek. Rooney ging de confrontatie niet aan en bleef binnen. Wel schakelde hij de politie in om de meute in toom te houden.

In het stadscentrum van Manchester waren Nike-reclameborden met een afbeelding van Rooney erop beklad met doodsbedreigingen: ‘Teken bij City en je bent dood.’ Of Rooney onder de indruk was van de heisa? Waarschijnlijk toch wel een beetje. Hoe dan ook ondertekende hij gisteren broederlijk samen met Ferguson zijn nieuwe, vijfjarige contract.

Excuses

Volgens de Engelse pers lag een conflict tussen Rooney en coach Alex Ferguson aan de basis van zijn wens om te vertrekken. Maar na nieuwe gesprekken met Ferguson, directeur David Gill en de Amerikaanse eigenaarsfamilie Glazer draaide Rooney bij. “Wayne heeft zich verontschuldigd tegenover mij en de spelers van Manchester”, verklaarde Ferguson gisteren. “En hij zal zich ook tegenover de fans excuseren. Ik ben erg gelukkig dat Wayne wil blijven. Soms is het lastig te beseffen hoe groot een club is. Door de gebeurtenissen van de laatste dagen begrijpt Wayne dat Manchester United een hele grote club is.”

Hoofdrolspeler Wayne Rooney reageerde ook al op de verrassende contractverlenging. “Ik ben dolblij dat ik een nieuw contract heb getekend bij Manchester United. Ik ben nu overtuigd dat dit de plaats is waar ik thuishoor. Maar ik was bezorgd over de toekomst van de club. Het bestuur, de trainer en de eigenaars hebben me echter verzekerd dat United succesvol wil blijven en prijzen wil blijven winnen, de reden ook waarom ik voor deze club gekozen heb. Trainer Ferguson is een genie. Er is veel controverse geweest en ik heb moeilijke dagen achter de rug, maar hopelijk kan ik nu weer verder.”

In Londen reageerde Arsène Wenger, manager van concurrent Arsenal, koeltjes op alle heisa rond de speler. “De kwaliteiten van Rooney staan buiten kijf, maar ik heb er geen moment aan gedacht hem op te pikken als hij vrij zou komen”, aldus de Fransman.

Enkelblessure

Voor de fans is het wel nog even wachten voor ze hun sterspeler opnieuw op het veld aan het werk kunnen zien. Rooney staat nog drie weken aan de kant door een enkelblessure. (BF)