© evb

Strooiwagens strooiden vannacht 651 ton zout

De strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn vannacht voor de eerste keer in heel Vlaanderen uitgereden. “In totaal hebben we 651 ton zout gestrooid”, zegt Veva Daniels van Wegen en Verkeer. Problemen door gladde wegen werden niet gemeld.

TvD

“We zijn preventief uitgereden omdat er nachtvorst werd voorspeld”, zegt Daniels. “We wilden niets aan het toeval overlaten en hebben daarom 651 ton zout gestrooid, wat normaal is voor deze tijd van het jaar.”

Wegen en Verkeer beslist op basis van weergegevens van de Meteowing van Defensie en eigen meetpunten of het nodig is om te strooien.

“Van zodra de temperatuur onder het nulpunt duikt, rijden wij uit. Als er in heel Vlaanderen wordt gestrooid, zoals afgelopen nacht, rijden er 322 strooiwagens tegelijkertijd rond op 322 verschillende trajecten.”

Op ergste voorbereid

In totaal beschikt Wegen en Verkeer in Vlaanderen over een wintervoorraad van 108.000 ton zout. “Daarmee zijn we op het ergste voorbereid. Tijdens de strenge winter van 2009-2010 werd 85.000 ton gestrooid. Gemiddeld gebruiken we 40.000 tot 60.000 ton per winter.”

Of er komende nacht opnieuw gestrooid zal worden, is voorlopig nog niet duidelijk. “Dat wordt vanavond geëvalueerd”, zegt Daniels. “Het kan trouwens ook dat we midden in de nacht, als er zich een plotse temperatuurdaling voordoet, alsnog beslissen om uit te rijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer