Direct naar artikelinhoud

Bouwsector lang niet klaar voor aanwezigheidsregistratie op werven

Geen enkel bouwbedrijf is klaar voor de elektronische aanwezigheidsregistratie die vanaf volgende dinsdag wettelijk verplicht is. Volgens de Confederatie Bouw is er nog heel veel werk aan de winkel om het systeem te realiseren. 'Een jaar extra respijt was beter geweest.'

Anderhalf jaar nadat de eerste wet over de aanwezigheidsregistratie gestemd werd, is de regeling die zwartwerk en sociale dumping moet aanpakken verre van klaar om in de praktijk ingevoerd te worden. Volgens de wet moeten zelfstandigen, werknemers, Belgen, buitenlanders, alsook de bouwdirectie, kortom iedereen die op een werf aanwezig is, zich dagelijks registreren voor werven van meer dan 800.000 euro. Alleen: in de praktijk is letterlijk geen enkel bouwbedrijf klaar voor die elektronische registratie, zegt Gabriël Delporte, secretaris-generaal van de Confederatie Bouw.

Delporte: "De RSZ en vzw Smals, dat zich bezighoudt met het begeleiden en ondersteunen van e-government-programma's in de sociale zekerheid, leveren serieuze inspanningen om informatie en assistentie te verlenen aan onze bedrijven, maar er zijn nog heel wat vragen niet beantwoord. Eén van de kwesties die nog onduidelijk is, is de aansprakelijkheid van het it-bedrijf waarmee de bouwbedrijven samenwerken. Wie is verantwoordelijk als de gegevens niet bij de RSZ raken? Die it-bedrijven moet ook geaccrediteerd worden bij de RSZ, wat ook tijd in beslag neemt. Een ander probleem is dat je als hoofdaannemer administratief verantwoordelijk bent voor wat je onderaannemers doen. De hoofdaannemer zelf moet ook toezien dat de onderaannemers correct registreren."

Nog geen sancties

Voor de elektronische aanwezigheidsregistratie zijn verschillende systemen mogelijk, track-and-trace, registratie voor de mobiliteitsvergoeding, mobiele aanwezigheidsregistratie, via desktopapplicaties... "Twee systemen zijn gebaseerd op reeds bestaande applicaties. Daarbij zijn de it-partners van de bouwbedrijven volop aan het werken om de informatie naar de databank van de RSZ te sturen. De twee andere tools, mobiele telefoon en pc, worden nog door onze bedrijven volop getest."

Vraag is of de bouwbedrijven niet ruim voldoende tijd gehad hebben om zich op het registratiesysteem voor te bereiden. De eerste wet over de aanwezigheidsregistratie werd uiteindelijk anderhalf jaar geleden al gestemd. "Het is voor ons wachten geweest tot alles in kannen en kruiken was", zegt Delporte. "Het laatste koninklijk besluit is eind februari verschenen. Dat geeft onze bedrijven niet zoveel marge. Een jaar langer respijt krijgen was beter geweest volgens ons, maar dat kon niet."

De bouwbedrijven krijgen voorlopig geen sancties als ze niet in orde zijn met de elektronische aanwezigheidsregistratie. Er is een overgangsperiode voorzien tot eind september. Vanaf dan dreigen ze wel sancties op te lopen. "Er zal tegen die tijd nog héél veel moeten gebeuren", zegt Delporte. "Dit is geen simpele registratie zoals in een kantoor."

Eerder waren er ook al problemen met de invoering van de 'witte kassa's' in de horeca.