Direct naar artikelinhoud

Britse regering ziet rampscenario voor honderden miljoenen klimaatvluchtelingen

Honderden miljoenen klimaatvluchtelingen dreigen in zware problemen te raken door in hun vlucht voor de effecten van de opwarming van de aarde in nog riskantere gebieden terecht te komen. Dat staat in een rapport van het Britse ministerie van Wetenschap. "In hun poging klimaatrampen te ontvluchten zullen miljoenen mensen binnenkort migreren naar plekken die nog gevoeliger zijn voor de effecten van de opwarming van de aarde dan waar ze vandaan komen", stelt John Beddington, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de Britse regering.

Uit de simulaties en voorspellingen blijkt dat velen die in die regio's op de vlucht zullen slaan voor verwoestijning, extreme droogte en ander extreem weer, terecht dreigen te komen in regio's waar de risico's nog groter zijn. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als ze naar kuststeden vluchten, waar het gevaar op overstromingen enorm toeneemt.

In 2060 zullen tussen 114 en 192 miljoen mensen in overstromingsgebied in verstedelijkte delen van Afrika en Azië wonen. Een enorme uitdaging worden de miljoenen anderen die door de opwarming van de aarde in zulke gevaarlijke omstandigheden terechtkomen dat ze niet meer kunnen vluchten.