Direct naar artikelinhoud

Ultimatum loopt af voor Gemeentelijke Holding

De tijd tikt verder voor de Gemeentelijke Holding. Terwijl de federale regering en de gewestregeringen elkaar in het wit van de ogen kijken, proberen de bestuurders van de holding een faillissement en een rechtszaak af te wenden. Is er vanmiddag geen oplossing, dan zijn de gewesten bijna 600 miljoen en Dexia Bank België bijna 400 miljoen kwijt.

Het regent verzoeningsvergaderingen over de Gemeentelijke Holding, maar die verlopen steeds bitsiger. Gisteren zat Dexia Bank België, de grootste schuldeiser van de holding, samen met vertegenwoordigers van de gewestregeringen. Die vergadering verliep volgens aanwezigen "bijzonder conflictueus". Bij een faillissement van de Gemeentelijke Holding zijn de twee partijen de grootste gedupeerden. De gewestregeringen zouden 570 miljoen euro van het verlies van ruim 900 euro moeten slikken, Dexia Bank België een kleine 400 miljoen. Na overleg met de nieuwe eigenaar, de federale regering, werkte de bank een zoveelste compromisvoorstel uit om de schuldenberg van de holding te verdelen en een faillissement te vermijden. Het voorstel werd overgemaakt aan de regeringen, die het gisteravond laat bestudeerden.

Een eerdere poging donderdagavond was al even conflictueus geëindigd. De gewestregeringen waren al bijzonder gepikeerd omdat de federale regering haar kat naar het overleg had gestuurd. Tijdens de gesprekken konden ze alleen maar vaststellen dat niemand van zijn mening afwijkt.

Waarborg kwijt

De Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen beseffen dat ze hun waarborg van 450 miljoen euro sowieso kwijt zijn, maar willen daar niet meer dan 105 miljoen bovenop leggen. Samen goed voor 545 miljoen. De rest van het verlies is voor de federale regering (95 miljoen en voor Dexia Bank België (222 miljoen in het gunstigste scenario). De federale regering eist dat de gewestregeringen 670 miljoen ophoesten, wil zelf 220 miljoen op tafel leggen, maar staat erop dat de bank buiten schot blijft. Bijkomend probleem is dat de regeringen uitgaan van andere berekeningen, ze hanteren elk een andere totaalschuld. Niemand kan immers nu al voorspellen hoeveel het uiteindelijke verlies van de holding zal bedragen na een vrijwillige vereffening, alles hangt af van de marktomstandigheden.

Vanmiddag moet er hoe dan ook duidelijkheid zijn. De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding komt samen om halfdrie 's middags. Ofwel is er tegen dan nog een reddingsscenario uit de bus gekomen, ofwel stellen de bestuurders het faillissement vast. Maandag moet hoe dan ook een lening van vijf miljoen euro worden terugbetaald aan de Nationale Loterij. De raad van bestuur van de Loterij, met de kabinetschef van PS-minister Michel Daerden aan het hoofd, besliste dat er geen uitstel van betaling wordt gegeven. De Gemeentelijke Holding heeft geen vijf miljoen meer in kas en is dus volledig afhankelijk van de regeringen.

Holdingvoorzitter Francis Vermeiren lobbyde gisteren wanhopig om de verschillende regeringen tot een compromis te bewegen. Een faillissement van de Gemeentelijke Holding betekent immers ook een onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ondergang, en uiteindelijk ook een rechtszaak. Vermeiren, die al twaalf jaar voorzitter is, wil dat koste wat het kost voorkomen. De rest van de raad van bestuur trouwens ook. Constructies als het aankopen van Dexia-aandelen met geld dat geleend werd bij datzelfde Dexia, goedgekeurd door de bestuurders van de Gemeentelijke Holding, zitten wettelijk op het randje.

De federale regering en de gewestregeringen leven op voet van oorlog over de toekomst van de holding. Bij de Vlaamse en Waalse regering lieten de ministers zich vernietigend uit over de liberalen, Minister van Financiën Didier Reynders (MR) op kop. "Omdat ze er niet bij zijn in de deelregeringen, willen de liberalen de regio's laten bloeden." Nonsens, countert een MR-kopstuk. "Als de regio's meer macht en meer autonomie willen, moeten ze ook maar de keerzijde van de medaille aanvaarden. De tijd dat de federale overheid alle kosten draagt en de regio's alleen de baten, is voorbij."