Direct naar artikelinhoud

Noord-Koreaanse leider degradeert eigen oom

Andermaal bizar nieuws uit Noord-Korea. 'Briljante Kameraad' Kim Jong-un zou er het nummer twee van zijn land, Jang Song-taek, 'uit alle functies ontheven' hebben. Een opmerkelijke operatie, al was het maar omdat het hier om z'n eigen oom gaat.

Het waren de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten die het bericht de wereld instuurden: Jang Song-taek, de oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, speelt sinds kort geen enkele rol van betekenis meer in de zeer strakke hiërarchie van dit mysterieuze land. Om die reden zou hij ook al enige tijd niet meer in de openbaarheid zijn verschenen.

Volgens dezelfde bron zouden ook twee directe medewerkers van Jang Song-taek uit al hun functies zijn ontheven, zij het in hun geval op een iets radicalere manier. De twee zijn volgens Zuid-Koreaanse media in het openbaar geëxecuteerd, officieel op beschuldiging van corruptie.

'Zuiveraar'

De Kaltstellungvan Jang Song-taek en zijn entourage komt bij menig waarnemer als een verrassing. Volgens die waarnemers had de man immers meer dan ooit de touwtjes in handen. Vorig jaar nog werd Jang Song-taek in een Zuid-Koreaanse krant "de enige kracht achter de troon" genoemd. Bovendien mag hij terugblikken op een indrukwekkende staat van dienst.

Jang Song-taek is de echtgenoot van Kim Kyong-hui, de dochter van Kim Il-sung, de stichter van de Noord-Koreaanse natie. Het echtpaar kreeg in 1977 een dochter, Jang Kum-song, maar die pleegde in 2006 zelfmoord in Parijs, waar ze toen studeerde. Het verhaal gaat dat hun dochter er een geliefde had, en onder meer daarom niet wilde terugkeren naar haar geboorteland.

Groot persoonlijk drama hield het echtpaar niet tegen om op te klimmen in de Noord-Koreaanse hiërarchie. Mevrouw Kim Kyong-hui werd in 2010 benoemd tot generaal in het Noord-Koreaanse leger, haar man stond toen al jaren aan het hoofd van het orgaan dat verantwoordelijk was voor "zuiveringen".

Hoe machtig Jang Song-taek wel geworden was bleek in december 2011, tijdens de begrafenis van Kim Jong-il, de vader van de huidige leider Kim Jong-un. Tijdens de rouwstoet mocht Song-taek naast de lijkwagen paraderen, in de voetsporen van de man die niet veel later op de troon van zijn betreurde vader mocht gaan zitten.

In de maanden die op de begrafenis volgden, was het Jang Song-taek die Kim Jong-un klaarstoomde voor het leiderschap.

Executies

Als dank voor de bewezen diensten werd Jang ondertussen aan de kant geschoven, overigens met veel minder harde hand dan in Noord-Korea gebruikelijk.

Sujetten die de 'Briljante Kameraad' wat al te fel voor het hoofd stoten, worden hier immers niet zelden neergekogeld. Zo liet Kim Jong-un vorig jaar nog zijn viceminister van Defensie executeren omdat die alcohol had gedronken in de rouwperiode na de dood van zijn vader.

Zo mogelijk nog droeviger was het lot van een vrouw die haar vaderland was ontvlucht. Ze werd verplicht om haar baby, die in het buitenland was verwekt, eigenhandig in een emmer te verdrinken.

Recent nog haalde de jonge Noord-Koreaanse leider de wereldpers omdat hij zangeres Hyon Song-wol samen met 11 andere artiesten had laten executeren. De zangeres, een ex-vriendinnetje van de leider, zou zich bezondigd hebben aan "schending van de wetten tegen pornografie".