Direct naar artikelinhoud

Marc Wilmots leeft tussen hoop en vrees

De laatste officiële woorden van bondscoach Marc Wilmots waren vreemd. Enerzijds vol vertrouwen, maar tegelijkertijd dekte Wilmots zich al in tegen een eventueel falen: 'Als we uitgeschakeld worden, ligt de basis er voor het EK in Frankrijk.'

Een bomvolle perszaal in het Fonte Nova-stadion in Salvador de Bahia voor de persconferentie van Marc Wilmots. De bondscoach was in opperbeste stemming. Hij maakte grapjes, zoals in zijn antwoord op de vraag of de Rode Duivels 'de politieke instabiliteit' in België moeten bezweren: "Hoezo? Is daar een oorlog losgebarsten? We hebben ooit eens 600 dagen moeten wachten op een regering; we zitten nu ocharme aan 35, of zo."

Het duurde twee vragen vooraleer een NOS-reporter vroeg wanneer de ploeg beter zou voetballen. Wilmots zette zich schrap: "Een elftal dat 9 op 9 haalt, elke match vijf kansen afdwingt en niets weggeeft, is bijna een topploeg. In de groepswedstrijden heb ik getoond dat ik een coach met lef ben, hetzelfde geldt voor de spelers. We zitten perfect op schema. Wij zijn een ploeg die een resultaat kan halen. Wat moet er dan beter?"

Vangnet

Zelfbewust, zult u denken, maar Wilmots spande ook al zijn eigen vangnet in het geval de Rode Duivels uitgeschakeld worden: "Slagen we niet tegen de VS, dan wel over twee jaar. De basis ligt er voor het EK in Frankrijk in 2016." Rare taal daags voor de wedstrijd.

Het plan is duidelijk: "Zoals altijd: we gaan de bal opeisen en trachten om de wedstrijd te controleren. De VS is een ploeg die het moet hebben van de infiltraties vanuit het middenveld. We zullen de spelers daar video's van tonen. Fysiek zijn we mekaar waard, het wordt een echte veldslag, maar ik denk dat de match beslist wordt in het hoofd - wie is mentaal de sterkste?"

Wilmots deelde alvast de eerste tik uit naar collega Klinsmann, die de aanwijzing van een Algerijnse ref hekelde omdat die "in dezelfde taal (Frans, red) kan spreken als de Belgische spelers".

Brazilië 2002

"Dat is al een excuus op voorhand inroepen. Net zo goed kan ik mij zorgen maken om een Algerijnse ref nadat we van hen wonnen in de groepsfase. Maar het is juist dat een beslissing van een scheidsrechter kan beslissen over winst of verlies - denk maar aan wat mij is overkomen tegen Brazilië in 2002. Daarom vond ik Howard Webb zo sensationeel evenwichtig in Brazilië tegen Chili."

Om te besluiten: "We zijn er klaar voor."