Direct naar artikelinhoud

Snoecks Expo viert negentig jaar smaakvol naakt en stoute fotografie

Confronterend en uitdagend' staat in de perstekst die de expo Snoecks Editor's Choice aankondigt. De vlag zijn die de lading dekt.

In de jaren 70 was Snoecks toch 'dat boekje met die blote meisjes'. Ze stonden thuis in de kast. In de herinnering aanvankelijk achter de eerste rij met ernstigere boeken zoals de veertiendelige Standaard Encyclopedie, die in rode band. Werd jaren voor gespaard. "Documentatie voor de jongens", zei men over die encyclopedie.

Nu googelend naar die jaargangen herken je de cover van Snoecks '75, een beetje een mysterieuze foto die aan David Hamilton doet denken. En een goudmijn binnenin. Nergens anders in huis was bloot te zien. En stilaan ("de jongens worden groter") schoven ze toch naar voor in de kast. Ritmisch naast elkaar gerangschikte schoonheden.

Niet elke jaargang werd aangekocht, zo blijkt nu, maar '77 zeker wel. En '79: warme dames in rood badpak. Er werd nooit gezegd waarom ze thuis kwamen. Zeker niet als 'documentatie voor de jongens'. Er stond poëzie en literatuur in, elk jaar een lijstje met prijzen. Daarom? Wij lazen het niet.

Wie die meisjes waren, wisten we evenmin. Pas later kregen er enkele namen. Op de editie van 1990 staat de toenmalige Miss Sovjet-Unie en nog later verscheen Cindy Crawford. Verder geen idee, evenmin wie de fotografen waren. En dat was eigenlijk allemaal ook niet zo belangrijk. Het ging om het gretig bladeren. Kunnen kijken. Durven kijken. En rustig ademen als de deur plots openging.

Snoecks bestaat nog altijd en bij de editie van 2015 hoort nu een expo die dus Snoecks Editor's Choice heet. Met foto's van vijf fotografen van wie werk in de almanak te zien is. Hun mooie blote vrouwen zijn kunst geworden. Ingekaderd en opgehangen. Confronterend en uitdagend dus, niet meer verstopt op de tweede rij achter encyclopedieën. De jaren 70 zijn nu echt helemaal voorbij.

Snoecks Editor's Choice, van 3 tot en met 26 oktober in de Schipperskapel in Bruggge (gratis toegang op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur)