Direct naar artikelinhoud

Fabian Cancellara wil enige hiaat in palmares opvullen

Wereldkampioen wielrennen op de weg is hij nog niet geworden. Het is, zegt Cancellara, het grote gemis in zijn carrière. 'Ik zal dan misschien de koning van het peloton zijn. Maar ik zal ook mijn mond open doen.'

Hij was de grote afwezige woensdag bij het WK tijdrijden. Maar vier wereldtitels in de discipline vindt hij wel genoeg. En dus verkoos Cancellara zich op de wegrit van zondag te concentreren.

Na een verkenning gisteren noemt hij dat parcours interessant. "Het gaat meer bergop dan bergaf. Ik dacht deze week nog dat we 270 kilometer zouden moeten rijden. Het blijken er 252 te zijn. De organisatoren willen de wedstrijd niet té zwaar maken. Ik ben hoe dan ook voorbereid op een harde race."

Komt daarbij: Cancelarra heeft slechts twee ploegmaats in deze race. Dezelfde regels die maakten dat België vorig jaar zeven in plaats van negen renners mocht sturen, maken dat Zwitserland het op drie moet houden. Het gaat om WorldTour punten per land. Cancellara vindt het een aanfluiting van het moderne wielrennen. Maar hij wil er geen energie in steken.

"Ik moet ermee leven. Het zal niet aan ons zijn om de koers te maken. Het hangt van de grote landen af."

Frankrijk en Duitsland willen sprinten. Italië en Spanje kunnen zowel met een sprint als met een harde koers leven. België moet alles op Greg Van Avermaet zetten, vinden de Zwitsers.

Spreekbuis

Cancellara: "We moeten slim zijn en het werk van de anderen in ons voordeel kantelen. Het gaat om nationale teams. Daar komt veel politiek bij kijken. Misschien dat onderweg de belangen kunnen veranderen."

Het is de taal van de ervaren coureur die nog op een eerste wereldtitel wacht. "Iedereen weet dat ik die wil. Ik heb mijn huiswerk gemaakt. Ik wil winnen. En als ik wereldkampioen wil ik mijn mond open doen, mijn mening geven en hopelijk het wielrennen beter maken", besluit de Zwitser.