Direct naar artikelinhoud

Oud-president Filippijnen gearresteerd op beschuldiging van stembusfraude

De voormalige Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo is gearresteerd in het ziekenhuis waar ze verbleef. Zij is aangeklaagd voor stembusfraude. Enkele uren voordat de rechter het arrestatiebevel uitvaardigde, probeerde Arroyo nog het land te verlaten voor medische verzorging.

"Dit is een overwinning voor het gerecht", zei de minister van Justitie Leila de Lima. De regering van president Benigno Aquino beschuldigt Arroyo al langer van corruptie tijdens haar bewind van 2001 tot 2010, maar klaagde haar nooit eerder aan.

De fraude zou dateren van 2004 tijdens de presidentsverkiezingen. Tegen de peilingen en de nationale uitslagen in haalden haar twaalf kandidaten in de zuidelijke moslimprovincie Maguindanao een klinkende overwinning. Het was in diezelfde provincie dat twee jaar geleden 58 mensen werden vermoord in wat later een politieke eliminatie bleek. De moordenaars waren getrouwen van het Arroyo-regime.

"Ze is nu onder onze controle", zei Frankli Bucayu, hoofd van het zuidelijke politiedistrict, tijdens een briefing in het St. Luke-ziekenhuis. "De arrestatie is uitgevoerd."

De 64-jarige Arroyo ligt sinds dinsdag in het ziekenhuis, nadat ze eerder deze week in een rolstoel op het vliegveld van de hoofdstad Manilla was verschenen. Ze wilde naar Singapore om zich daar te laten behandelen voor een botziekte. De regering-Aquino zag in het vertrek evenwel een poging om een eventuele vervolging te ontlopen en legde haar een reisverbod op.

Toen Arroyo in 2001 president werd, leek ze het perfecte tegengif voor haar alcoholverslaafde voorganger Joseph Estrada. Eenmaal aan de macht stapelden de schandalen zich op. Geld werd verduisterd, tegenstanders van het regime verdwenen en verkiezingen werden vervalst. Arroyo zelf ontkent alle beschuldigingen.