Direct naar artikelinhoud

Barroso waarschuwt tegen euroscepsis

Een bij vlagen emotionele José Manuel Barroso heeft in zijn laatste en meest politieke 'State of the Union' als voorzitter van de Europese Commissie gewaarschuwd tegen de verleiding van de euroscepsis.

Hij deed een indringend beroep op de politieke leiders in de bres te staan voor de EU, volgens hem de enige waarborg voor de welvaart en vrede van de 500 miljoen Europese burgers. Doen de politici dat niet, dan winnen de eurosceptici volgend jaar de Europese verkiezingen, voorspelde Barroso.

Juist nu de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zijn, is volgens Barroso 'standvastigheid' geboden. De ontmanteling van de EU waarop de eurosceptici aansturen, leidt volgens hem tot het oude, verdeelde Europa van oorlogen en loopgraven.

Zijn jaarlijkse rede in het Europees Parlement was volgens zijn medewerkers bedoeld de pro-Europese politieke krachten wakker te schudden. Barroso vroeg de Europagezinde partijen acht maanden voor de verkiezingen hun krachten te bundelen. "Als wij de EU niet verdedigen, doen anderen dat zeker niet."

Hij hekelde politici en partijen - met name de Britse Conservatieven - die meehuilen met de eurosceptici in een poging stemmen te winnen of te behouden. "Als de kiezer dan voor de keuze staat, kiest hij voor het origineel", zegt Barroso. Hij voorspelde dat de Britse UKIP (anti-EU partij) groter wordt dan de Conservatieven van premier Cameron.

Zinkende boot

Barroso noemde het Europese antwoord op de crisis 'ongekend' en succesvol. Geen enkel land heeft de eurozone verlaten en het economisch herstel "ligt binnen handbereik". Nu doorzetten is volgens Barroso noodzakelijk om het recordaantal werklozen (26 miljoen) te verminderen.

De commissievoorzitter verwierp de beschuldiging dat Europa de oorzaak van de economische en sociale malaise is. Hij wees erop dat die is veroorzaakt door nationale regeringen; de EU is deel van de oplossing. Barroso onderstreepte de verwevenheid van de nationale economieën wat tot gezamenlijk optrekken noopt. "Als je in dezelfde boot zit, kun je niet zeggen: jouw kant zinkt."