Direct naar artikelinhoud

Vlaamse werkloosheid piekt boven de 8 procent

Het aanhoudende banenverlies in de industrie doet de Vlaamse werkloosheid pieken tot het hoogste peil in zes jaar tijd. Vooral mannen zijn de dupe.

De werkloosheidsgraad in Vlaanderen is in augustus geklommen tot 8,13 procent, zo maakte Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) bekend. Vlaanderen telt 241.292 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 16.967, of 7,6 procent, meer dan een jaar geleden. Het is de eerste keer sinds september 2006 dat meer dan 8 procent van de beroepsbevolking werkloos is.

Opmerkelijk: het is de mannelijke werkloosheid die het snelst stijgt. Op jaarbasis is er een groei met 9,6 procent tot 125.847 werklozen, terwijl de werkloosheid bij de vrouwen slechts met 5,4 procent is gestegen, tot 115.445. Er zijn momenteel dus meer mannen dan vrouwen werkloos in Vlaanderen. Voor de crisis waren de mannen nog steevast in de minderheid onder de werklozen.

Industrie

Wat is er aan de hand? "De crisis liet zich vooral voelen in de industrie, en daar zijn vooral mannen actief", legt woordvoerster Bartelijne van den Boogert van VDAB uit. "Hiermee wordt de trend van de voorgaande maanden bevestigd. De diensten- en zorgsector, waarin vaker vrouwen zijn tewerkgesteld, zijn minder conjunctuurgevoelig", klinkt het op het kabinet-Muyters.

Juli en augustus zijn bovendien de maanden waarin nieuwe schoolverlaters zich inschrijven als jongere in beroepsinschakelingstijd (BIT). Het aantal BIT-jongeren piekt dan ook in deze maanden. Opvallend is wel dat het aantal BIT-jongeren dit jaar licht lager uitvalt dan een jaar eerder (- 0,4 procent). Dat kan erop wijzen dat de jongerenwerkloosheid aan het stabiliseren is. "Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken", zegt Van den Boogert.

Handelsinformatiekantoor Graydon becijferde dat over de periode januari-augustus liefst 17.097 jobs in België op de tocht stonden als gevolg van faillissement. Het hoogste cijfer sinds het begin van deze eeuw, en ook 4 procent meer dan een jaar eerder. Opvallend is de opmars van de bouwsector in de faillissementscijfers. Alleen de horeca doet het nog slechter.

O'Cool

Weinig geruststellend: twee van de zwaarste faillissementen, diepvriesketen O'Cool en metaalverwerker Metal Parts Belgium, werden in de afgelopen maand beslecht. Bij O'Cool verdwijnen 260 banen, bij Metal Parts nog eens 120.

Nochtans bleek vorige maand nog dat het ondernemersvertrouwen opveert en dat werkgevers zich optimistischer tonen over mogelijke nieuwe aanwervingen. Er zijn signalen dat de economie uit het dal klautert en weer met schuchtere groei aanknoopt.

Maar het herstel is nog broos. Zo telde Graydon in augustus 524 faillissementen in België, 54 minder dan een jaar eerder. De daling kan echter niet verbergen dat het om de op een na slechtste augustusmaand gaat. Bovendien ligt door het gerechtelijk reces het aantal ondernemingen die de boeken sluiten in augustus sowieso relatief laag.

Het duurt traditioneel ook enkele maanden vooraleer de opverende conjunctuur zich ook in een herstel van de arbeidsmarkt uit. De VDAB blijft daarom voorzichtig. "We hebben geen glazen bol, maar voorlopig zien we geen positieve impact van de verbeterende conjunctuur op de arbeidsmarkt", besluit Van den Boogert.