Direct naar artikelinhoud

Merkel weigert Griekse schuldenknip

'Ik begrijp de discussie over een Griekse schuldenknip niet.' Met die woorden wijst de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung een tweede schuldherschikking voor Griekenland af. Ook haar uitdager bij de verkie-zingen van september, Peer Steinbrück, liet zich in die zin uit.

"Als we instemmen met een Griekse schuldenkwijtschelding, dan zal in andere delen van Europa onzekerheid ontstaan", verduidelijkte Merkel haar standpunt. "Er was overeengekomen om de situatie in Griekenland op het einde van 2014 of begin 2015 opnieuw te beoordelen. Dit schema moeten we volgen, in plaats van dagelijks te speculeren. Ik doe daar in elk geval niet aan mee."

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble viel zijn baas in een ander kranteninterview bij. "Een afschrijving van de Griekse schulden? Dat zal niet gebeuren", klonk het kordaat.

In afwachting van de Duitse parlementsverkiezingen van volgende maand zit Merkel, die al enkele jaren het tempo van de Europese hervormingen bepaalt, niet te wachten op slecht nieuws uit Griekenland. Aan haar landgenoten uitleggen dat zij een Griekse schuldenkwijtschelding zouden moeten meebetalen, is helemaal uit den boze.

Opvallend is dat ook Peer Steinbrück, Merkels sociaaldemocratische uitdager bij de stembusgang, een Griekse schuldenknip wil vermijden. "Als we met een schuldherschikking zouden instemmen, dan geraken heel wat schuldeisers hun geld kwijt", stelt hij. "Als gevolg zullen mensen veel terughoudender worden om staatspapier te kopen."

De populaire krant Bild - die over het algemeen vrij Merkel-gezind is - gelooft de kanselier en Steinbrück alvast niet. "Dit verzwijgt de regering", kopt het blad op zijn website. Bild is zeker dat de Griekse schuldenknip er na de verkiezingen komt.

Zware tijden

Griekenland krijgt momenteel Europese steun, maar dat steunplan loopt eind volgend jaar af. Het IMF liet eerder al verstaan dat Athene na dit hulpplan niet op eigen benen voort kan en dat een tweede schuldherschikking, ditmaal bij de landen die bilaterale leningen toezegden, wellicht noodzakelijk is. Een eerste schuldherschikking begin 2012 viseerde enkel de private obligatiehouders.

Niet geheel onterecht wees Merkel er dus op dat de eurocrisis nog niet voorbij is. "Europa kent zonder twijfel zware tijden, maar het zal op het einde van de crisis sterker zijn dan voorheen", voegde ze daar aan toe.

De kanselier benadrukte ook op de voorbeeldrol die de Bondsrepubliek speelt. "De Duitsers werden net na de invoering van de euro gedwongen zware hervormingen door te voeren. Daardoor kan Duitsland in Europa opnieuw de groeimotor en het stabiliteitsanker zijn."

Ook blikte Merkel al even vooruit naar de verkiezingen van 22 september. En opmerkelijk: ze sluit een coalitie van haar CDU met de sociaaldemocratische SPD van uitdager Peer Steinbrück niet uit. "Niemand streeft naar zo'n grote coalitie, maar het zou totaal ongeloofwaardig zijn om die mogelijkheid uit te sluiten."

Normaal zijn politici in de Bondsrepubliek niet zo tuk op een CDU-SPD-coalitie, omdat de oppositie dan aan de kleinere partijen gelaten wordt, die daarvan kunnen profiteren. Toch was ook Merkels eerste regering zo'n coalitie. Momenteel regeert ze samen met de liberale FDP.

Ook garandeert Merkel dat, indien ze opnieuw bondskanselier wordt, ze haar volledige ambtstermijn zal aanblijven. Eerder staken geruchten de kop op dat ze in 2016 zou afzwaaien.