Direct naar artikelinhoud

Genève-deal blijft dode letter

Nieuw geweld dreigt het internationale akkoord over de crisis in Oost-Oekraïne te ontregelen. Bij twee incidenten tijdens Pasen in Slavjansk en Donetsk werden vijf pro-Russische separatisten gedood. Ook werd een delegatie van de OVSE-waarnemersmissie de toegang geweigerd tot Donetsk.

De Russische president Poetin gooide gisteren verder olie op het vuur. Hij tekende een wet die het bewoners van de voormalige Sovjetrepublieken gemakkelijker maakt om het Russische staatsburgerschap te verkrijgen.

Terwijl de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aankwam in Kiev, was er in de Oost-Oekraïense steden geen enkel teken dat de gewapende milities bezette overheidsgebouwen zouden verlaten. Ook de ontwapening van de milities, die de EU, de VS , Rusland en Oekraïne donderdag overeenkwamen in Genève, kwam niet op gang.

Separatisten in Slavjansk zeiden dat ze zich pas zouden laten ontwapenen als eerst een ultranationalistische groep in West-Oekraïne, Rechtse Sector, ontwapend zou worden door Kiev. Rusland beschuldigde de groep zondag ervan achter de beschieting te zitten van een controlepost van pro-Russische activisten in Slavjansk. Hierbij werden drie separatisten gedood.

Het was het eerste gewapende treffen sinds het Genève-akkoord, dat juist bedoeld was om de toenemende spanningen in Oost-Oekraïne weg te nemen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de beschieting een 'misdaad'. Volgens hem bewees het incident dat de regering in Kiev zich niet aan het akkoord hield.

Oekraïne beschuldigde 'provocateurs' van buiten het land achter de aanval te zitten. Volgens Kiev viel er één dode. Rechtse Sector ontkende ook iedere betrokkenheid en wees Russische provocateurs als de schuldigen aan.

De politie van Slavjansk haalde twee lijken uit een vertakking van de Donetsk-rivier. Volgens de zelfbenoemde pro-Russische burgemeester van Slavjansk waren het twee pro-Russische militanten. Zij zouden door Rechtse Sector zijn neergestoken en daarna in de rivier zijn gegooid.

Hij riep Rusland op troepen te sturen naar de stad om de vrede te bewaren. "Ze doden onze broeders", zei 'burgervader' Ponomariov op een persconferentie die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie. "Laat Rechtse Sector de eerste stap zetten, dan zullen we wel volgen", zei een militielid over de ontwapening van zijn beweging.

Hulppakket

Een delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vroeg Ponomariov of hij gevolg zou geven aan het akkoord. De OVSE, die de partijen moet helpen met uitvoering van het akkoord, wilde echter niet zeggen wat zijn antwoord was. Volgens de OVSE kon een delegatie "vanwege zorgen over de veiligheid" Donetsk niet binnengaan.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zal vandaag een economisch hulppakket bekendmaken om Kiev financieel te helpen. Hij is de hoogste Amerikaanse regeringsfunctionaris die Oekraïne bezoekt sinds de crisis rond de Krim en Oost-Oekraïne. "Hij wil een duidelijke boodschap overbrengen over de steun van de VS voor Oekraïnes democratie, eenheid en soevereiniteit", aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris.