Direct naar artikelinhoud

Noord-Koreaanse leider zoekt toenadering in nieuwjaarsspeech

Voor het eerst in 19 jaar gaf ook een Noord-Koreaanse leider een nieuwjaarstoespraak. Kim Jong-un zag niet alleen af van de traditionele nieuwjaarspublicatie in de staatskranten, hij pleitte ook voor een verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea. "Het verleden toonde aan dat de confrontatie tussen de Korea's alleen maar leidde tot oorlog", zei Kim Jong-un. "We moeten een eind maken aan de tweedeling."

Mogelijk komt die uitspraak er in de hoop dat Noord-Korea binnenkort op hulp van Zuid-Korea kan rekenen. Al is daarmee nog niet gezegd dat Kim Jong-un ook alles in het werk zal stellen om die wens werkelijkheid te maken. Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog altijd in oorlog, aangezien het conflict dat ze begin jaren vijftig uitvochten nooit werd afgesloten met een vredesverdrag. In het verleden draaide toenadering tussen de Korea's dan ook vaak uit op politieke spanningen. Bovendien leven Noord- en Zuid-Korea momenteel al op heel gespannen voet. Noord-Korea lanceerde vorige maand nog een raket, waarop Zuid-Korea ongerust reageerde.

Kim Jong-un haalde het voorval ook aan in zijn nieuwjaarstoespraak. Om de economie en de levensstandaard van Noord-Korea te verbeteren moet zijn volk volgens Kim Jong-un een voorbeeld nemen aan de urgentie waarmee wetenschappers werkten om langeafstandsraket te lanceren. "Laat ons met dezelfde bezieling en moed die we tonen om de ruimte te veroveren een radicale ommekeer inzetten om aan een economische reus te bouwen."