Direct naar artikelinhoud

Airbus wil passagiers stapelen

De vliegtuigbouwer Airbus heeft bij de Amerikaanse overheid een patent aangevraagd dat moet toelaten passagiers in vliegtuigen te stapelen. Zo wil het beter gebruik maken van de 'verloren ruimte' boven de stoelen.

De luchtvaartindustrie is altijd op zoek naar manieren om nog meer mensen per vlucht te vervoeren. De gekste ideeën duiken daarbij op. Zo heeft de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair ooit onderzocht of het mogelijk was om passagiers staand te vervoeren.

Bij Airbus gaat het om een aanpassing van het interieur van de A380, het grootste passagierstoestel ter wereld en vlaggenschip van de Airbus-vloot. "Het is belangrijk om optimaal gebruik te maken van de ruimte", schrijft Airbus, waarbij de vliegtuigbouwer aantekent dat de indeling ook gebruikt kan worden in een bus of een trein. Volgens Airbus garandeert het idee het comfort van de reizigers, onafhankelijk van het feit of de zetels in de 'tussenverdieping' rechtop of liggend gebruikt worden.

Dat de plannen ook daadwerkelijk zal worden toegepast is nog maar de vraag. Airbus dient per jaar meer dan honderd patenten in om zo haar innovaties te beschermen. Veel van de ideeën worden nooit werkelijkheid.