Direct naar artikelinhoud

Belgisch diner wordt Grieks drama

Drama
Regie: Antoine Cuypers
Met: Thomas Blanchard, Nathalie Baye, Arno Hintjes
Duur: 105 minuten

Voor de beste en interessantste Belgische debuutfilm van het moment moet je bij Préjudice zijn. In dit bijzonder intense psychologische drama wordt een familiediner gevolgd dat uitdraait op een nachtmerrie vol kwetsende verwijten. De reden? Een van de volwassen kinderen die nog thuis bij de ouders inwoont, kampt met psychische problemen. En op die zomeravond komt het tot een clash met zijn moeder over een vakantie naar Oostenrijk.

De jonge Brusselse regisseur Antoine Cuypers en zijn coscenarist Antoine Wauters geven dat diner de allures mee van een Grieks drama. Een dat bovendien heel cinematografisch, met veel zin voor paranoia, in beeld gebracht is. De cast acteert op een hoog niveau en Arno is verrassend ontroerend als de zwijgzame, gebroken vader.

Préjudice is moeilijk te klasseren. Maar denk in de richting van een vroeg psychodrama van auteurs als Michaël Haneke of Yorgos Lanthimos van Dogtooth. Maar dan met even scherpe als strelende woorden en een intrigerende ambiguïteit in zijn kijk op macht en verdrukking binnen de familiale cel.