Direct naar artikelinhoud

Waarom België zwakke broertje in eurozone is

Inflatie* stijging

voedselprijzen*

mei april april

Eurozone 3,6 3,3 6,2

België 5,2 4,1 6,1

* op jaarbasis en in procenten

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, ziet enkele redenen waarom de inflatie in België een stuk hoger ligt dan in de rest van de eurozone. Er is de verhoging van de distributietarieven in de energiesector. De accijnzen op diesel en stookolie liggen in ons land lager dan in de meeste andere eurolanden. Een stijging van de olieprijzen heeft daardoor een grotere impact op de inflatie. Een andere verklaring heeft te maken met Duitsland. Het grootste euroland verhoogde vorige jaar de btw-tarieven. Het prijsverhogende effect daarvan is intussen uitgewerkt, waardoor de inflatiecijfers in Duitsland (3 procent in mei) op een lager niveau zijn geraakt. De Duitse cijfers trekken het gemiddelde van de eurolanden naar beneden.

In tegenstelling tot wat velen zouden denken is het verschil in inflatie tussen België en de eurozone niet het gevolg van hogere voedselprijzen. Volgens de jongste gegevens van Eurostat, het Europese statistiekenbureau, stegen ze in België het voorbije jaar met 6,1 procent zelfs een tikkeltje trager dan het gemiddelde van de eurozone (6,2). De stijging van de voedselprijzen is bijna twee keer zo hoog als die van de totale inflatie.

In heel de EU stegen de voedselprijzen afgelopen jaar met 7,1 procent. Voedsel werd vooral in Bulgarije veel duurder: 25,4 procent. In Estland, Letland en Litouwen waren ook hoge stijgingen te zien van tussen de 18 en 22 procent. In West-Europese landen werd voedsel ook duurder, maar minder extreem. In Portugal stegen de prijzen maar 3,2 procent en in Nederland 5,4 procent. (JCS)