Direct naar artikelinhoud

Gamen als nationale sport

DE UIL VAN ATHENA. STATE OF PLAY
Canvas, donderdag 10/10, 23u10

In Zuid-Korea hebben de meeste jongens er alles voor over om het te maken als professionele gamer. Kinderen verlaten het ouderlijk huis om zich in speciale internaten te bekwamen in het computerspel StarCraft. De wedstrijden van de Pro League worden gespeeld voor volle tribunes en tv-omroepen zenden de klok rond toernooien en analyses uit. De hype groeide uit tot een miljoenenbusiness waarin de topspelers gevierde supersterren zijn en grof geld verdienen.

Maar er dreigt een probleem. De 'sport' werd geteisterd door een omkoopschandaal en sponsors trokken zich massaal terug. Bovendien kreeg StarCraft een update die niet enkel een fikse herscholing vereiste, maar ook de internationale concurrentie deed toenemen.

Filmmaker Steven Dhoedt liep in Zuid-Korea bijna vier jaar lang mee in het spoor van drie profspelers en kwam terug met dezebevreemdende, maar bijzonder boeiende reportage over een onwaarschijnlijke nationale sport die voor de keuze staat zich aan te passen of ten onder te gaan.(JH)