Direct naar artikelinhoud

Terug naar China met kilo's ivoor in de koffer

Leden van het gevolg van de Chinese president Xi Jinping hebben vorig jaar na een staatsbezoek aan Tanzania illegaal ivoor het land uit gesmokkeld in het presidentiële vliegtuig. De Chinezen kochten in de aanloop naar het bezoek zoveel ivoor op dat de lokale prijzen verdubbelden.

Dat zegt de in Londen gevestigde milieuwaakhond Environmental Investigation Agency in een rapport over de ivoorstroperij in Tanzania dat gisteren is verschenen. Het rapport zaait twijfel over de oprechtheid van China's streven om de explosief gegroeide ivoorsmokkel aan te pakken.

China is de grootste afzetmarkt voor illegaal ivoor, Tanzania de belangrijkste bron. De nauwe banden tussen beide landen bevorderen de stroperij. "Aan de wortel van de rampzalige situatie van de olifanten in Tanzania ligt een giftige cocktail van regeringsfalen, corruptie en criminaliteit", aldus het rapport.

Volgens de EIA hebben Chinese diplomaten en zakenlieden uit de entourage van president Xi het staatsbezoek in maart 2013 aangegrepen om twee weken voor het bezoek voor duizenden kilo's aan ivoor op te kopen. Het ivoor zou in diplomatieke zakken met het presidentiële vliegtuig zijn uitgevoerd.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak het rapport van EIA gisteren tegen. China is 'consistent' tegen stroperij en bestrijdt ivoorsmokkel, aldus de woordvoerder. "Het rapport is onjuist en we zijn er niet blij mee." Volgens Meng Xianlin, directeur-generaal van de overheidsdienst die toeziet op de handel in bedreigde soorten, zijn de aantijgingen zonder bewijs. Hij noemde de handelwijze van EIA in de New York Times onverantwoordelijk.

De EIA stelt dat ook bij andere bezoeken van Chinese delegaties aan Tanzania ivoor is gesmokkeld. Onder meer tijdens een bezoek van Chinese marineschepen aan de hoofdstad Dar es Salaam in december 2013. Toen zou een Chinese burger bij de haven zijn aangehouden met 81 slagtanden.

China is officieel tegen de handel in illegaal ivoor. Eerder dit jaar werd in het zuiden van China zes ton illegaal ivoor vernietigd. Ook worden steeds meer smokkelaars voor de rechter gebracht. Deskundigen zeggen echter dat het bestaan van een legale ivoorhandel een echte aanpak tegenhoudt.

De illegale ivoorhandel explodeerde in China in 2008, nadat het land van Cites, de VN-conventie voor de handel in bedreigde soorten, toestemming had gekregen om eenmalig 62 ton ivoor op te kopen. Dit was bedoeld om de traditionele ivoorsnijkunst in China te steunen. Maar volgens critici bevordert de legale handel de zwarte markt. Ivoor is een geliefd statussymbool.

Tanzania is volgens de EIA de belangrijkste bron van gestroopt ivoor in de wereld. De olifantenpopulatie in het land is door de stroperij in vijf jaar tijd gehalveerd. Tussen 2009 en 2013 is de populatie in Selous Game Reserve, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, met 67 procent gekelderd tot 13.000 dieren. Vorig jaar zouden in Tanzania 10.000 olifanten zijn gedood.