Direct naar artikelinhoud

De zachte aanpak

Killing Them Softly lijkt wat titel betreft erg op 'Killing Me Softly', maar terwijl het tweede een zachtaardige ballad is, slaat het eerste op een spijkerharde misdaadfilm. Met een uitstekende Brad Pitt in de hoofdrol.

Niet dat er geen muziek te horen is in Killing Them Softly. Als Pitts personage Jackie Cogan ten tonele verschijnt, gebeurt dat begeleid door 'The Man Comes Around' van Johnny Cash, een song over het einde der tijden. Cogan - lijfspreuk: "Amerika is geen land, het is gewoon business, so pay me, motherfucker", uitgesproken terwijl Obama op tv zijn beroemde 'Yes We Can'-speech geeft - is dan ook in de stad om een en ander recht te zetten. Enkele derderangsboeven hebben een illegale pokerwedstrijd overvallen, waardoor de criminele economie stilvalt en er dringend orde op zaken gesteld moet worden. Koppen zullen rollen, zoveel is duidelijk.

Veel meer verhaal is er niet (al moet het gezegd dat James 'Tony Soprano' Gandolfini als de aan drank en hoeren verslaafde huurmoordenaar Mickey voor een zeer fijn zijsprongetje zorgt), en toch zijn we verplicht om het etiket 'Niet te missen' boven te halen. Regisseur Andrew Dominik, bekend van het ook al met Brad Pitt gedraaide The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, heeft namelijk geen ingewikkelde plot nodig om anderhalf uur te blijven boeien en weet van welke gouddraad grote cinema geweven is. Check (opgepast: spoiler!) de moord op gangster Markie Trattman (Ray Liotta, als een vis in het water) en zie hoe Dominik poëzie creëert.

Brad Pitt, bekend als adoptievader maar op goeie dagen ook een prima acteur, is excellent als de hitman voor wie het predikaat 'cynisch' lijkt te zijn uitgevonden. Ter illustratie de oorsprong van de titel van de film: Cogan is naar eigen zeggen geen man van de harde aanpak; hij moordt het liefst vanop een afstand want dan hoeft hij het gejammer en gesmeek van zijn slachtoffers niet te horen.

Wie allergisch is voor diepzwarte humor, met allerlei krachttermen gelardeerde dialogen en een occasionele uitbarsting van bruut geweld moet hier met een wijde boog omheen. Voor al de rest: verplichte kost.