Direct naar artikelinhoud

Nederland kiest voor kaas- en stroopwafelpieten

Tijdens de intocht van Sinterklaas in het Nederlandse Gouda zullen op 15 november Zwarte Pieten en 'Goudse Pieten' meelopen. Het merendeel zal traditioneel donkerbruin zijn, maar er lopen ook een paar kaas- en stroopwafelpieten mee, liet de gemeente weten. Zij hebben goudgele make-up of een ruitmotief op hun gezicht.De gemeente hoopt zo "recht te doen aan verschillende opvattingen" over het uiterlijk van Zwarte Piet.

Volgens burgemeester Milo Schoenmaker "was het geen eenvoudige opgave om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Heel veel mensen hechten aan het traditionele sinterklaasfeest en zien geen reden voor verandering. Dat is een belangrijk gegeven. Maar er zijn ook mensen die voor verandering pleiten. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, wordt gehoord, ook al zijn die in de minderheid."

De aanstichters van het debat, Quinsy Gario en Frank King, reageren met gemengde gevoelens. "Tja, twee of drie gekleurde pieten... Ik zie het als een halfslachtige poging om de discussie uit de weg te gaan. Het toont de omwil om er volledig voor te gaan." Frank King, de jurist die Gario bijstond in zijn rechtszaak tegen Zwarte Piet, is wel blij met de verandering. "Het is een begin. Je kunt niet abrupt verandering verwachten, dat is heel ingrijpend. De heftige gevoelens hebben tijd nodig om te slijten."

Behalve in Gouda zullen ook in de hoofdstad andere Zwarte Pieten te zien zijn. Amsterdamse pieten krijgen voortaan alleen nog roetvegen op hun gezicht. Maar behalve triomf over de rechtszaak er is er onder de liefhebbers van kleurrijke pieten ook schrik om wat hun oproer teweeg heeft gebracht. Zo werd de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries met de dood bedreigd nadat hij zich had uitgesproken tegen Zwarte Piet.