Direct naar artikelinhoud

Manu Chao als voorzitter van de wereldhandelsorganisatie

Maandblad 'MO*' test kennis van lezers over globalisering

Hoe geglobaliseerd bent u? Het mondiaal magazine MO* schrijft iedere maand over de gevaren en uitdagingen van onze geglobaliseerde wereld, maar wilde wel eens weten hoeveel daarvan blijft hangen bij zijn publiek. In samenwerking met het onderwijsblad Klasse organiseerde MO* daarom een enquête over de globaliseringsfactor van zijn lezers. Die slaagden met succes voor de test. De helft van de respondenten scoorde zeven op tien voor de kennisvragen. Vrijwel iedereen kende Naomi Klein als de spreekbuis van de andersglobalisten en wist dat het Eerste Sociaal Forum in 2001 in de Braziliaanse stad Porte Alegre plaatsvond. Alleen Manu Chao vertroebelde de heldere geesten. Van deze zanger denkt 19 procent van de respondenten dat hij de voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie is.

"Vijf jaar na Seattle, waar de andersglobalisten voor het eerst hun gezicht aan de wereld toonden, wilden we wel eens weten hoeveel de mensen van globalisering af weten", zegt Gie Goris, hoofdredacteur van MO*. "Maar behalve het testen van kennis wilden we ook nagaan of diegenen die zich bewust zijn van de globaliseringsproblematiek hun handelen daarop afstemmen." De enquête alleen voorleggen aan de eigen achterban leek volgens de redactie te veel op een schot voor open doel. Daarom werd besloten ook de lezers van Klasse, een tijdschrift voor leerlingen, ouders en leerkrachten, bij het project te betrekken. In totaal vulden 1.571 mensen de dertig vragen tellende enquête in.

Het meest opvallende van de uitslag is volgens Goris dat er een positieve correlatie is tussen informatie en bewust handelen. "Wie weet hoe de wereld in elkaar zit, is meestal ook geneigd meer ethisch te handelen. Met andere woorden: ben je op de hoogte van de problemen van de bananenboeren in het zuiden, dan zul je sneller deelnemen aan een betoging of geld storten voor een goed doel." Misschien geen wereldschokkende conclusie, zegt Goris, maar wel een die moed geeft. Informeren werkt en zet mensen aan tot actie.

Ook het kennisniveau is de MO*-redactie meegevallen. Zelfs op een vraag over de Tobintaks, het heffen van geld op wisseltransacties om ontwikkelingsprojecten mee te financieren, wisten opvallend veel mensen (80 procent) het antwoord. Dat het antwoord vaak al gedeeltelijk uit de vragen afgeleid kon worden en dat dit de resultaten ongetwijfeld heeft beïnvloed, doet volgens Goris geen afbreuk aan het onderzoek. "Ons doel was niet om een keiharde kennistest uit te voeren. Daar heb je een ander soort enquête voor nodig. Maar ook zonder wetenschappelijke representativiteit denk ik dat het onderzoek een zekere relevantie heeft." De redactie is zeker van plan het onderzoek volgend jaar te herhalen, eventueel in samenwerking met andere kennisonderzoeken van ngo's. De vraag is dan natuurlijk of het kennisniveau is gestegen en meer mensen weten dat Manu Chao liedjes zingt en dat Supachai Pakitchpakdi de directeur-generaal is van de Wereldhandelsorganisatie.

(JM)