Direct naar artikelinhoud

Waardeverminderingen duwen Gimv diep in het rood

De Gimv, de investeringsmaatschappij voor Vlaanderen, heeft vorig jaar 300,6 miljoen euro verlies gemaakt, een cijfer dat vooral veroorzaakt werd door massale afwaarderingen op haar beleggingsportefeuille.

Brussel

Eigen berichtgeving

In 2001 sloot de Vlaamse investeringsmaatschappij haar boeken nog af met een winst van 96,4 miljoen euro. Dat de Gimv verlies zou maken, hadden analisten in de loop van vorig jaar al zien aankomen. Zelfs Dirk Boogmans, de immer diplomatische en voorzichtige gedelegeerd bestuurder van de investeringsmaatschappij, had bij de halfjaarresultaten laten weten dat een winst over het volledige boekjaar "een heel moeilijke operatie zou worden". Die uitspraak bleek gisteren een eufemisme: 2002 was een barslecht jaar voor de Gimv. Dat gaf Dirk Boogmans nu zelf toe.

"Het is geen verrassing dat 2002 een slecht jaar was voor de risicokapitaalmarkt", zei Boogmans op een persconferentie. "De oorzaken daarvan liggen in het verleden: sinds 2000 dalen de beurskoersen continu, waardoor de waarde van de portefeuille daalt en participaties moeilijk met winst verkocht kunnen worden."

Een investeringsmaatschappij als de Gimv moet het hebben van de voortdurende rotatie van haar portefeuilleparticipaties in genoteerde en niet-genoteerde bedrijven. In een 'normaal' jaar compenseren dividenden, waardevermeerderingen van sommige participaties en verkopen van andere deelnemingen de waardeverminderingen op de portefeuille. Zo houdt de investeringsmaatschappij voldoende cash over om nieuwe participaties te nemen. Maar in 2002 stond dat model op zijn kop. Door de malaise op de beurzen en de zwakke economische groei moest de investeringsmaatschappij voor 290 miljoen euro niet-gerealiseerde waardeverminderingen op haar portefeuille boeken. Vooral tijdens de eerste jaarhelft ging de Gimv afwaarderen. De participatie in Telenet wordt nu 91,1 miljoen euro minder waard geacht en was daarmee de participatie die het meest afgewaardeerd werd. "De afgelopen twee jaar bedroegen de waardeverminderingen op basis van de boekwaarde in totaal zo'n 500 miljoen euro. Ongeveer de helft daarvan is afkomstig van de Telenet-participatie", zei Boogmans.

Telenet dreigt ook dit jaar een probleemkind te blijven. Al in 2002 had het kabelbedrijf dringend behoefte aan vers kapitaal. Dat geld kreeg het na harde onderhandelingen via een lening van 1,25 miljard euro. De Gimv houdt na die operatie nog 15 procent van Telenet in handen. Waarnemers vrezen dat Telenet ook dit jaar nog nieuw kapitaal moet aantrekken. Door de apathie op de kapitaalmarkten dreigt die operatie erg precair te worden. Zo heeft de Gimv al aangegeven dat het niet wil meedoen met een nieuwe kapitaalverhoging.

De intrinsieke waarde, de som van de waarde van alle participaties van de Gimv, daalde van 1,178 miljard euro eind 2001 tot 819 miljoen euro op 31 december 2002. Omgerekend zakte de intrinsieke waarde van een aandeel zo van 53,8 euro per aandeel naar 35,5 euro per aandeel. "Daarmee doen we het in elk geval beter dan de DJ Eurostoxx 50, waarvan de intrinsieke waarde in 2002 met 37,3 procent is gedaald", zei Boogmans in een poging beleggers te troosten met die waardeverdamping.

Behalve voor waardeverminderingen was 2002 ook een moeilijk jaar wat de inkomsten (via exits van participaties) betrof. Er waren nauwelijks participaties die een notering op de beurs kregen of konden worden verkocht. "De markt van de beursintroducties is nagenoeg gesloten en is er zelfs slechter aan toe dan in 1996 of 1997", zei Boogmans. De Gimv heeft bovendien geen recurrente inkomsten. Ze kon ergere cijferrampen wel vermijden door de relatief sterke prestaties van Barco en Mobistar, twee belangrijke participaties. Die konden de intrinsieke waarde nog wat op peil houden.

Voor dit jaar blijft de investeringsmaatschappij voorzichtig en doet ze geen voorspellingen, al is ze toch iets optimistischer wat het aantal exits betreft. "We staan dicht bij het afsluiten van een aantal exits", aldus Boogmans, die verwacht dat een deel daarvan nog in de eerste jaarhelft zal gebeuren. "Bovendien is onze portefeuille meer matuur, waardoor we een betere prijs kunnen krijgen."

Analisten reageerden gisteren verdeeld op het massale verlies van de Vlaamse investeringsmaatschappij. Zo zei Bank Degroof dat de cijfers nog boven haar verwachtingen lagen. De bank vindt het aandeel bovendien koopwaardig, omdat het verschil tussen de beurskoers en de intrinsieke waarde (de discount) nu 54,3 procent bedraagt, een percentage dat Degroof "overdreven" noemt. Ook voor KBC Securities waren de cijfers minder slecht dan verwacht. Het beurshuis waardeerde het aandeel daarom gisteren op tot 'koopwaardig'. Zakenbank Puilaetco bleef toch pessimistischer. Puilaetco verwacht dat het nog een tijdje duurt vooraleer beleggers een beter beeld zullen krijgen van de schade bij de niet-genoteerde bedrijven en handhaaft daarom zijn neutrale advies 'houden'.

(JS / Belga)

Telenet was in 2002 al een probleemdossier en dreigt dat in 2003 te blijven