Direct naar artikelinhoud

Spoor Dokter Dood leidt naar Chili

Santiago l Volgens informatie van het Simon Wiesenthal Centrum zou het nazikopstuk Aribert Heim zich in het zuiden van Chili bevinden. Een nazi-jager is naar Zuid-Amerika gereisd om Heim op te sporen.

Na een aantal tips besloot een Wiesenthal Centrum een delegatie naar het zuidelijke Patagonië, waar Heims dochter woont, te sturen om het spoor te volgen. Als Heim, alias Dokter Dood, daadwerkelijk in leven zou zijn, is hij nu 94 jaar oud.

"De informatie komt van twee bronnen, die beide naar Chili verwijzen", zegt Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem. Het centrum maakt al jaren jacht op de oorlogsmisdadiger en zo'n honderd andere nazi's die nog op vrije voeten zijn. Ze hebben intussen een beloning van 315.000 euro uitgereikt voor alle nuttige informatie die tot de arrestatie van Heim kan leiden.

Woensdag vlogen Zuroff en zijn team naar Puerto Montt, de stad waar Heims dochter woont, zowat 1.000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. "We beschikken over belangrijke informatie waaruit blijkt dat Heim nog in leven zou zijn", aldus nog Zuroff. Het team gaat nu ter plaatse op zoek naar relevante informatie, onder meer met behulp van een campagne in lokale kranten.

De nazidokter heeft zijn bijnaam niet gestolen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verantwoordelijk voor honderden doden in het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. Hij mishandelde, martelde en vermoordde zijn slachtoffers, vooral Joden, op gruwelijke wijze. Volgens overlevenden van het kamp amputeerde hij zonder verdoving lichaamsdelen waarmee zijn kantoor versierde. Zijn favoriete werkwijze was het injecteren van petroleum, water of vergif in het hart van zijn slachtoffers.

Na de oorlog bleef Dokter Dood wonderbaarlijk genoeg als dokter aan de slag in de Duitse stad Baden-Baden, tot 1962. Heim ontvluchtte het land toen hij vernam dat de autoriteiten hem zochten. Na de Tweede Wereldoorlog vluchtten honderden oorlogsmisdadigers uit nazi-Duitsland naar Latijns-Amerika, voornamelijk naar Argentinië, Paraguay, Brazilië en Chili. (GJ)