Direct naar artikelinhoud

Geloof in centrumrechtse regering slinkt

Terwijl informateur Bart De Wever (N-VA) in alle stilte voortwerkt, heeft MR de hoop opgegeven dat cdH nog meestapt in de centrumrechtse coalitie. 'De PS houdt hen gegijzeld.'

De tijd tikt weg voor de informateur. Nog tot overmorgen heeft Bart De Wever (N-VA) om garanties te krijgen voor een centrumrechtse regering met N-VA, CD&V, MR en cdH. Woensdag gaat hij waarschijnlijk bij koning Filip langs, die dan terug is van zijn bezoek aan de Rode Duivels in Brazilië.

De afgelopen dagen werd er druk voortgepraat. Behalve bilaterale contacten tussen de andere partijen, pleegde N-VA vrijdag zelf nog overleg met MR. De ontmoeting met CD&V die gisteren gepland was, werd een dag uitgesteld.

De onderhandelingsnota krijgt stilaan vorm. De titels van de verschillende hoofdstukken liggen al vast, nu worden de ondertitels (in 'bulletpoints') verder uitgewerkt. De focus ligt geheel op de socio-economische thema's, over het communautaire geen woord. Onderwerpen waar N-VA zich op profileerde tijdens de campagne, zoals een indexsprong of de beperking van de werkloosheid in de tijd, komen 'subtiel' aan bod.

Mediaoffensief

Maar de grote vraag blijft of cdH meestapt in het plan van Bart De Wever. Zelf houdt voorzitter Benoît Lutgen de kaarten stevig tegen de borst, maar veel vertrouwen is er niet bij de andere partijen. "Ik denk niet dat cdH 'ja' gaat zeggen", zei MR-ondervoorzitter Gerard Deprez op RTBF.

"De PS houdt het cdH gegijzeld", weet hij. De Franstalige socialisten onderhandelen met cdH momenteel een Brussels en een Waals regeerakkoord. Mocht de cdH meestappen in een federale centrumrechtse regering, dan zal de PS wraak nemen op regionaal niveau, luidt de liberale analyse. Geen mooie ministerposten meer voor cdH, laat staan inhoudelijke toegevingen. "De PS bepaalt het spel", weet Deprez.

Hij reageert daarmee op het uitgekiende mediaoffensief dat de PS eind vorige week inzette. In verschillende interviews maakten Paul Magnette en Elio Di Rupo, respectievelijk waarnemend en titelvoerend voorzitter, duidelijk dat ze nog altijd beschikbaar waren voor een federale regering. Maar vooral: dat een centrumrechtse coalitie een ramp zou zijn voor het land.

Ook de Vlaamse liberalen laten zich niet onbetuigd. "Een premier in lopende zaken moet zich niet te fors uitspreken", aldus Alexander De Croo (Open Vld) in Het Nieuws van VTM. Het kopstuk van Open Vld begrijpt ook niet waarom alle energie in het cdH wordt gestoken met het oog op zo'n regering. "Die partij is evenzeer centrumrechts als dat Vladimir Poetin supporter van de Rode Duivels zou zijn."

Kans op mislukking

"De PS heeft gewoon neen gezegd in de plaats van de cdH", valt in liberale kringen op te tekenen. "Nu moeten ze zich niet meer verantwoorden als het fout loopt." Bij cdH klinkt het dat beide niveaus strikt gescheiden zijn.

Als cdH afhaakt, dan is de zogenaamde kamikazecoalitie (zonder cdH, mét Open Vld) nog de enige optie voor een centrumrechtse regering. Maar zelfs bij MR, die als enige Franstalige partij dan in de federale regering zal zetelen, is daar nauwelijks enthousiasme voor. Een klassieke tripartite is de volgende optie, maar daar liggen nog heel wat obstakels op de weg: MR leeft op voet van oorlog met de PS, Open Vld wil alleen federaal mee regeren als het dat Vlaams ook mag en CD&V moet verder willen zonder haar Vlaams partner N-VA.

Wie de fakkel van informateur De Wever overneemt, is lang niet duidelijk. Niemand heeft zin om zich te verbranden aan een avontuur dat grote kans heeft op mislukken.