Direct naar artikelinhoud

Vier boekenuitgeverijen stappen uit WPG

Vier boekenuitgeverijen van WPG Uitgevers gaan voortaan zelfstandig verder. Het gaat om Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum - Polak & van Gennep. Zij worden via een zogeheten 'managementbuy-out' overgenomen door de huidige directeur van deze uitgeverijen. Dat maakte WPG gisteren bekend, zonder de overnamesom te vermelden.

WPG gaat alleen verder met onder meer De Bezige Bij, A.W. Bruna en de kinderboekfondsen Leopold, Ploegsma en Querido Kinder- en jeugdboeken.

Paulien Loerts is na de verzelfstandiging directeur en meerderheidsaandeelhouder van de uitgeverijen. Daarnaast is er ook een particuliere investeerder. "We worden een autonome ongebonden uitgeverij van fictie en non-fictie, van klassieke en spannende boeken", vertelde Loerts.

De Nederlandse uitgever WPG verkocht eerder dit jaar al het feministische maandblad Opzij als onderdeel van een reorganisatie. De onderneming schrapte toen 123 van de 720 banen. WPG heeft, net als andere uitgevers, te kampen met lagere verkopen, dalende oplagen en krimpende advertentie-inkomsten.