Direct naar artikelinhoud

Weer EU-topfunctie voor België

Met ongeveer een derde van de commissarissen is de liberale fractie goed vertegenwoordigd in de nieuwe Europese ‘regering’. Daarmee is het leed van het zonder absolute topfunctie te moeten stellen ook verzacht.

Steeds meer kleurt de blauwe vlag met gele sterren van de Europese Unie zwart-geel-rood. Nadat eerder Van Rompuy met het Europese presidentschap de hoofdvogel had afgeschoten, heeft Karel De Gucht met Handel nu ook een absolute topfunctie in handen. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken moest het de voorbije vier maanden als eurocommissaris zien te rooien met Ontwikkelingssamenwerking, een domein gespeend van enige prestige, maar wel de ideale lanceerbasis naar meer. De Gucht kan er zich op beroemen het gezicht en het brein van de grootste handelspartner ter wereld te zijn.Fractieleider van de Europese liberalen, en kompaan, Guy Verhofstadt is opgetogen: “De Gucht heeft de competentie om het op de post van Handel waar te maken. Hij is altijd al heel geïnteresseerd geweest in die materie. Als minister van Buitenlandse Zaken heeft hij er natuurlijk ook ervaring mee. Hij zit nu ook mee in het team dat een antwoord moet formuleren op de wereldwijde economische en financiële crisis.” En de Nederlanders, die halen wederom bakzeil. Premier Balkenende moest eerder al zijn presidentiële ambities opbergen. De doortastende Neelie Kroes ziet haar post Mededinging naar de Spanjaard Joaquin Almunia verhuizen, huidig commissaris van Economische en Monetaire Zaken. België-Nederland: 2 - 0. Of ook niet, volgens Verhofstadt. “Als ik me goed herinner verliest België meestal wel in het voetbal. Maar dit is geen wedstrijd. Alle beslissingen worden genomen in het belang van Europa. Kroes haar post mag niet onderschat worden. ICT en Telecom is erg toekomstgericht. Bovendien is ze ook een van de zeven vicepresidenten, die kunnen mee op het beleid wegen.”Met de presentatie van de nieuwe commissie is het politieke evenwicht in Europa weer hersteld. Vanuit liberale hoek was er de voorbije weken enige misnoegdheid om de socialisten en de christendemocraten alle Europese topjobs wegkaapten. Verhofstadt: “Als Belgisch politicus heb ik geleerd dat de prijzen pas op het einde van de rit uitgedeeld worden. We hebben nu acht commissarissen, dat is bijna een derde van de hele commissie. Daar ben ik erg tevreden mee. Het is nu crisistijd, en wij hebben twee cruciale jobs: Handel met De Gucht en Economie met de Fin Olli Rehn. Maar alle acht de commissarissen hebben hun kwaliteiten. Bovendien hoop ik dat we een echt pro-Europees beleid gaan kunnen voeren.”

Talent en communisten

Ook een goedgeluimde commissievoorzitter Barroso denkt dat er veel talent in zijn ploeg schuilt. Pro forma? Het zijn immers vooral de lidstaten die in een schimmig politiek steekspel bepalen wie welke post invult. Exemplarisch: de Fransen hebben met Michel Barnier op Interne Markt een mooie post in huis gehaald, de Britten vroegen en kregen met Jonathan Faull prompt een directeur-generaal naast hem. Verder mag Duitsland zich de komende vijf jaar over Energie ontfermen, een post die meer en meer aan belang wint. De Spanjaarden hebben nog Almunia op Industrie, terwijl Groot-Brittannië met hoge vertegenwoordiger Ashton al bedeeld is. Estland (Transport) en België geven tegengas aan de voorzichtige kritiek dat de grote landen er met de belangrijke posten vandoor zijn.Het communistische verleden van enkele Oost-Europese kandidaten zorgt ook voor de nodige bezorgdheid. Maar niet bij voorzitter Barroso: “Sommigen hebben in het verleden misschien een bepaalde vorming gekregen, maar ik ben er honderd procent zeker van dat ze zich voor de Europese waarden zullen inzetten.” Nog enig wenkbrauwgefrons vanuit de perszaal toen bleek dat Roemenië met Dacian Colios de post Landbouw in handen krijgt, goed voor bijna de helft van de begroting. Miljoenen euro Europese subsidies voor de Roemeense landbouw werden vorig jaar nog geblokkeerd wegens slecht management aan Roemeense zijde.Barroso heeft nu zijn team, maar weet nog niet of hij er ook nog mee aan de slag kan. Half januari volgen er nog hoorzittingen in het Europees Parlement. Alle kandidaten worden dan ondervraagd en op hun geschiktheid beoordeeld. Zo sneuvelde vijf jaar geleden nog een kandidaat wegens bedenkelijke persoonlijke standpunten. Karel De Gucht wordt dan ook verondersteld zijn beleidsdomein grondig te kennen, vooraleer hij wordt ondervraagd. Het wordt nog studeren voor hem de komende weken.