Direct naar artikelinhoud

Obama verstevigt greep op Wall Street

Obama hoopt daarmee een herhaling van de huidige financiële crisis te voorkomen. Hij had het over ‘een transformatie op een schaal die niet gezien is sinds de Grote Depressie’.

Obama kondigde dit initiatief al aan toen de huidige crisis uitbrak tijdens de verkiezingscampagne van vorig najaar. Volgens de meeste experts lag een gebrek aan regulering aan de basis van de crisis, die begon op Wall Street en uitdijde over de hele wereld.Hoofddoel van Obama’s plan is dan ook om een herhaling van dat scenario te vermijden. “Wij hebben hervormingen ontworpen die nauwkeurig de structurele zwaktes zullen vinden die deze crisis veroorzaakt hebben en ervoor zullen zorgen dat die zwaktes verholpen worden, zodat we crisissen in de toekomst kunnen voorkomen.”Obama wil de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) meer bevoegdheid geven om de grote zakenbanken op Wall Street regels op te leggen. De Federal Reserve zou onder andere van de grote zakenbanken eisen dat ze grotere reserves achter de hand houden om speculatierisico’s te dekken.De Fed krijgt ook bevoegdheid over speculanten die geen banken zijn, zoals de verzekeraars AIG en MetLife. Zulke firma’s bewogen zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker op de financiële markten, met funeste gevolgen. Zij gedragen zich volgens Obama als banken en moeten dus ook navenant gereguleerd worden.Voor het eerst wil Obama de reguleerders in staat stellen om niet alleen individuele financiële instituties door te lichten, maar ook het hele systeem. “Eén van de redenen waarom deze crisis kon plaatsvinden, is dat niemand verantwoordelijk was voor het hele systeem”, zei hij. “De reguleerders hadden de opdracht om naar de bomen te kijken, maar niet naar het bos.”

Bescherming tegen roofleningen

Obama’s regering zou verder nieuwe regels uitvaardigen voor de handel in de complexe beleggingsinstrumenten die één van de oorzaken was van de instorting van de financiële sector. Veel van die instrumenten waren gebouwd op vastgoedleningen aan individuele consumenten, die hun huizen vervolgens niet meer konden afbetalen.Om dat in de toekomst te voorkomen, wil Obama een nieuw overheidsagentschap oprichten dat consumenten moet beschermen tegen roofleningen. Dat moet onder andere toezicht houden op de hypotheek- en kredietkaartsector.

Clash in het Congres

Dat agentschap zal consumenten echter niet alleen tegen de financiële sector beschermen, maar ook vice versa, zei Obama. “Deze crisis is niet slechts het resultaat van beslissingen van machtige financiële firma’s, maar ook van beslissingen van gewone Amerikanen om kredietkaarten te openen en leningen aan te gaan die ze zich niet konden permitteren.” Voor ze wet worden, moeten Obama’s voorstellen goedgekeurd worden door het Amerikaans parlement. Daar beginnen de debatten vandaag. Lobbyisten zullen proberen om in het parlement de voorstellenInstitutionele speculanten vrezen dat de regering teveel controle zal krijgen over hun beleggingsinstrumenten. Kredietverstrekkers staan niet achter strengere regels voor leningen, kredietkaarten en andere financiële consumentenproducten. Consumentengroepen vinden dan weer dat Obama’s plannen niet ver genoeg gaan. Zij willen nog strengere regels.

Federal Reserve krijgt meer bevoegdheden om banken én verzekeraars in de pas te houden

Grote zakenbanken moeten grotere reserves achter de hand houden om risico’s te dekken

Nieuw overheidsagentschap gaat consument beter beschermen tegen inhalige kredietverstrekkers, maar ook tegen zichzelf