Direct naar artikelinhoud

De Wever: 'Geen para's? Dan agenten'

OCAD, het coördinatieorgaan voor terreurdreiging, komt maandag met een nieuwe analyse van het terreuralarm. De kans is reëel dat het een niveau zakt, waardoor de para's van straat verdwijnen. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) eist in dat geval extra federale agenten om de Joodse wijk te beschermen. CD&V en Open Vld lijken akkoord te gaan.

Wanneer De Wever op de radio en in de journaals opduikt, is dat zelden toevallig, nooit voor de lol. Ook gisteren niet, toen hij 's ochtends op Radio 1 de boodschap gaf dat wanneer het terreuralarm maandag niet gehandhaafd blijft en de para's van straat verdwijnen, hij een andere oplossing wil. "Als de militairen moeten gaan, dan is dat zo. Ik ben ook geen grote fan van militairen op straat. Maar ik heb wel een oplossing nodig."

De ideologische tegenstellingen over het thema mogen dan groot zijn binnen de regering - N-VA en MR zijn voor kaki op straat, CD&V en Open Vld tegen -, maar een pragmatisch compromis lijkt haalbaar. En eigenlijk gewoon noodzakelijk. Beide kampen hebben begrepen dat een zoveelste rondje straatvechten over de para's alleen maar kwaad zou doen. De rel rond de uitgelekte 'paramail' van Kris Peeters (CD&V) vorig weekend toonde geen fraai beeld van de centrumrechtse regering, bij haar aantreden in oktober nochtans een logische coalitie volgens de partijen.

Geen gezichtsverlies

Het komt er nu op aan om een compromis te vinden waarbij niemand gezichtsverlies lijdt. Eerst is het wachten op de analyse van OCAD, het coördinatieorgaan voor de terreurdreiging. Mocht OCAD maandag beslissen om het terreuralarm op niveau drie te houden, dan verandert er voorlopig niets en moeten CD&V en Open Vld nog een paar weken op hun tanden bijten. Veiligheidsexperts vermoeden echter dat het terreuralarm een niveau zal zakken, waardoor de para's van straat verdwijnen. In de huidige regelgeving is er geen uitzondering voorzien voor de gevoeligste plekken - zoals symbolische sites van de Joodse gemeenschap en rechtbanken - waarvoor het terreuralarm bijna altijd op drie blijft, los van het algemene niveau.

Om te vermijden dat N-VA en MR zich verzetten tegen het vertrek van de para's, kunnen hun bewakingsopdrachten worden overgenomen door extra politieagenten. Al is dan de vraag: waar die vandaan moeten komen. De lokale korpsen zijn al overbevraagd. En 24/24 en 7/7 de wacht houden, kost bovendien handenvol geld. De inzet van militairen kost het departement Binnenlandse Zaken volgens een schatting 340.000 euro per week.

De oplossing komt allicht van het interventiekorps van de federale politie. De zowat vijfhonderd agenten van dat korps zijn net bedoeld als manusje-van-alles. Zij moeten bijspringen bij de lokale politie, bijvoorbeeld bij festivals, betogingen en grote voetbalwedstrijden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil hen inzetten om de para's te vervangen. "Of er militairen of politie worden ingezet, is voor mij een nevendebat dat niets met de essentie te maken heeft. Het belangrijkste is dat plaatsen die worden bedreigd, effectief worden beschermd." CD&V en Open Vld lijken geen fundamentele bezwaren te hebben.

Aan de inzet van deze 'reserveagenten' zit wel een communautaire angel. Vandaag zijn er 300 militairen nodig voor de bewakingsopdrachten. Als het terreurniveau zakt naar niveau twee, dan verkleint het benodigde aantal, maar toch: het interventiekorps heeft geen honderden agenten op overschot. Het wordt touwtrekken om welke stad de meeste versterking krijgt: Antwerpen, het Jeruzalem van het noorden met een grote Joodse bevolking? Of Brussel, de hoofdstad met alle belangrijke instellingen en ambassades?

Dubbele nationaliteit

De regering heeft intussen wel de eerste maatregelen uit het nieuwe antiterreurpakket goedgekeurd. De uitbreiding van de telefoontap wordt mogelijk gemaakt, naar iedereen wie aanzet tot terrorisme, rekruteert met het oog op terrorisme of terrorisme propageert. Er moet wel een gemotiveerd advies van de onderzoeksrechter komen.

Daarnaast is een regeling goedgekeurd om genaturaliseerde jihadisten de Belgische nationaliteit af te nemen. Voor jihadisten met een dubbele nationaliteit, die gewoon hier zijn geboren, het grootste deel dus, is er nog geen oplossing. Er blijven grote juridische vragen bij de maatregel. Een groep van specialisten moet uitzoeken of het haalbaar is.