Direct naar artikelinhoud

Negen op de tien keer geen melding seksueel geweld

Negen op de tien slachtoffers van seksueel geweld stappen niet naar de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) lanceert een campagne om slachtoffers ertoe aan te zetten toch klacht in te dienen.

In 2011 waren er ruim 6.800 meldingen van aanranding, al dan niet met geweld. "Dat slachtoffers nog zo weinig klacht neerleggen heeft verschillende oorzaken", zegt Vera Claes van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. "Omdat ze vrezen dat er niet genoeg bewijs is, of omwille van een wantrouwen tegen politie en justitie. Seksueel geweld melden gaat gepaard met een hele procedure en een uitstrijkje: niet iedereen ziet dat zitten. Anderen leggen de schuld bij zichzelf, of hebben schrik voor represailles." Toch is het erg belangrijk dat slachtoffers, vrouwen én mannen, toch naar de politie stappen, zegt Claes. "Anders blijft het zeker onbestraft en doet de dader misschien gewoon verder."

Naast de campagnelanceert Milquet een netwerk van referentiepolitieagenten en pleit de minister voor gefilmde verhoren. Claes: "Campagnes helpen wel degelijk, maar volstaan niet. Je moet hulpverleners sensibiliseren om de slachtoffers goed op te vangen. Ook justitie moet van seksueel geweld een prioriteit maken."