Direct naar artikelinhoud

Jacht op klassieke zege kan beginnen

Eén grote klassieke zege is Greg Van Avermaet (29) verwijderd van eeuwige roem. Zijn plaats tussen de Boonens en Cancellara's van deze wereld heeft hij al afgedwongen, vindt hij. 'Met dat verschil: zij hebben een palmares, ik nog niet.'

Alle beetjes helpen. Ook de Omloop zou niet misstaan op de erelijst. "Het is een eerste test, op een parcours dat perfect bij mijn mogelijkheden past. In Qatar wordt constant in waaiers gekoerst, in Oman gaat het bergop. Vlaanderen is anders. Draaien en keren. Daar begint het seizoen pas echt. Ook de beleving is totaal verschillend. Bij de start in Gent kan je over de koppen lopen."

Conditioneel staat de renner van BMC iets verder dan vorig jaar. "Dus moet ik opnieuw kunnen meedoen voor de zege", zegt Van Avermaet. "We komen met een aantrekkelijke ploeg aan de start, met twee uitgesproken leiders: 'Phil' (Gilbert, JDK/MG) en ik. Toch ligt de druk ook dit jaar weer bij de troepen van Patrick Lefevere. Met jongens als Terpstra, Boonen, Stybar en Van Keirsbulck hebben zij op papier het sterkste blok."

Vorig jaar verloor Van Avermaet de spurt tegen Ian Stannard. "Die teleurstelling blijft. In mijn hoofd had ik de Omloop al gewonnen. Maar straks krijg ik een kans om het goed te maken."

Dit jaar moet de grote doorbraak worden van de Oost-Vlaming, die niet van plan is zijn koersstijl veel te wijzigen. "Aanvallend koersen is voor mij de enige manier om goede resultaten te behalen.Al moet ik in de finale misschien iets berekender te werk gaan."

De Omloop en de Ronde van Vlaanderen waren de eerste grote koersen waarin Van Avermaet kon meespurten voor de overwinning. "Hoe meer ik in dat soort situaties terechtkom, hoe beter ik daarmee zal omspringen. Ik denk dat ik stilaan wel mijn plaats heb tussen de Boonens en Cancellara's. Het verschil is dat zij een palmares hebben en ik niet. De kloof zal pas helemaal dicht zijn de dag dat ik een topkoers win.