Direct naar artikelinhoud

Standard zet scheve situatie recht

Luik l Van 0-2 naar 3-2: dankzij die sensationele ommekeer in het slotkwartier behoudt Standard tegen Red Bull Salzburg uitzicht op de achtste finales van de Europa League.

Niets is onmogelijk voor wie lang genoeg kan wachten. Zou het dát zijn waar Goreux aan dacht toen hij woensdagavond vernam dat hij in de basis stond voor de confrontatie met Salzburg? De Haïtiaan, die opgang maakte onder Preud’homme, maar niet het vertrouwen genoot van Bölöni, startte dit seizoen nog maar vier keer. Goreux genoot als rechtsachter de voorkeur op Marcos, die de voorbije seizoenen steevast in de basis stond, tenzij hij geschorst of geblesseerd was. Goreux deed echter niet beter.Standard nam een desastreuze start. Na goed twee minuten had Nicaise te veel tijd nodig. Ulmer ontweek vervolgens Goreux en zette voor. Janko reageerde sneller dan Ramos en Mangala en schoof binnen. Wat volgde, voorspelde niet veel goeds. De Rouches kregen geen vat op het spel en Salzburg dwong nog twee goede kansen af. Leitgeb, nadrukkelijk present in de recuperatie en opbouw, schoot op Bolat. Ook Tchoyi dwong de doelman van Standard tot een goede redding.Het duurde tot halfweg de eerste helft vooraleer Standard in de wedstrijd geraakte. Defour speelde Jovanovic aan, maar de Serviër kreeg de bal niet onder controle. Witsel, goed op zijn ongebruikelijke positie als rechtsmidden, schoof naar binnen, kopte, schoot en was een steunpunt voor een dubbelpas met Jovanovic. De Serviër liet de bal echter de ver van de voet springen. Een vrije trap van Defour werd door Mbokani in één tijd overgenomen. Deze keer was Gustafsson kansloos, maar de bal belandde op de paal. De Camargo besloot te zwak na een combinatie met Mbokani en schoot op het gestrekte been van Afolabi.

De eerste helft eindigde zoals hij was begonnen. Goreux verdedigde stuntelig uit. Mangala verkeek zich op de botsende bal. Janko nam het tweede geschenk van de avond aan en werkte koelweg af. Standard was dankzij Bolat aan de 0-3 ontsnapt toen het halfweg de tweede helft milderde. Nadat hij Mbokani een strafschop had geweigerd, wees spelleider Balaj wel naar de stip toen De Camargo tegen de vlakte werd gewerkt. Witsel nam de bal en zette de penalty feilloos om.Het begin van een formidabel einde. De Camargo bracht Standard langszij met een halve volley vanop 30 meter, een wereldgoal. Sclessin herleefde en ging helemaal uit de bol toen Witsel een voorzet van Defour binnen kopte. 3-2: het wordt spannend, volgende week in Salzburg. (AR)