Direct naar artikelinhoud

Rik Torfs: 'Moraal en recht lopen niet altijd hand in hand'

"Als ik eerlijk ben, verwondert mij dit niet", zegt kerkjurist en rector van de KU Leuven Rik Torfs. "Het ging uiteindelijk om een zeer onorthodoxe procedure en het blijft bijzonder lastig om aan te tonen wat decennia geleden precies is gebeurd. Al heeft de kerk niet op verjaring gegokt. Zij heeft na de parlementaire commissie schadevergoedingen uitgekeerd aan slachtoffers, terwijl zij hiertoe niet verplicht was. Dat het federaal parket nu niemand kan vervolgen omdat de verjaring is ingetreden, maakt deel uit van onze rechtsstaat.

"De geschiedenis zal uitwijzen wat de bedoeling was van al die spectaculaire acties, zoals het openbreken van het graf van kardinaal Mercier. Misschien zal later blijken dat het vooral een daad van grote symboliek was. Al mogen we niet uit het oog verliezen dat mensen zich door deze uitkomst persoonlijk geraakt zullen voelen. Zij hadden dit kunnen verwachten, maar zij zullen misschien teleurgesteld zijn dat niemand in de gevangenis zal belanden.

"Ik begrijp dat laatste deels, maar ben ook blij dat we over een rechtsstaat beschikken en daar hoort verjaring en rechtszekerheid bij. Ook al kan dat betekenen dat recht en moraal niet altijd hand in hand lopen."