Direct naar artikelinhoud

Getest op artsen

'Medewerkers van Artsen Zonder Grenzen zouden zich zelf kandidaat moeten stellen om experimentele medicijnen tegen ebola te testen.' Dat zegt professor emeritus Guido van der Groen, die samen met Peter Piot in 1976 het virus ontdekte. 'Afrikanen moeten niet altijd de proefkonijnen zijn.'

Professor Van der Groen heeft naar eigen zeggen zijn voorstel al overgemaakt aan de hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen in West-Afrika, waar ebola momenteel honderden slachtoffers maakt. "Ik wil hen aansporen om zich met experimentele producten te laten behandelen", zegt de gerenommeerde viroloog.

"Zij kunnen een overeenkomst sluiten met het farmaceutische bedrijf dat vandaag het verst staat in de ontwikkeling van een medicijn. Dat levert hen een heleboel voordelen op - zo kan het hen in de toekomst mogelijk beschermen tegen een besmetting - en is ook een belangrijk signaal. Het is het beste bewijs voor de Afrikanen dat zij niet altijd de testvarkens moeten zijn."

Het geneesmiddel waar het in dit geval over gaat is het zogenaamde TKM-Ebola van het Canadese farmabedrijf Tekmira. Volgens Van der Groen staat die onderneming momenteel het verst met een behandeling voor de extreem dodelijke ziekte. In januari werd het middel voor het eerst getest op gezonde proefpersonen, in samenwerking met het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). De klinische testen zijn voorlopig stopgezet.

"Mochten de hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen zich kandidaat stellen als proefkonijn, dan zou dat een enorme stap voorwaarts zijn", benadrukt Van der Groen. "Daarom niet meteen bij de huidige ebola-uitbraak in West-Afrika, maar zeker bij een volgende epidemie. Het wordt tijd om er wat meer vaart achter te zetten."

Bart Janssens, directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen, is verrast door de vraag. "Ik wil daar gerust over nadenken, maar ik vraag me af of dit een prioriteit is. Het lijkt me veel belangrijker om te onderzoeken of we bepaalde geneesmiddelen in ontwikkeling niet kunnen gebruiken voor de mensen die nu ziek zijn."

Inmiddels hebben twee Amerikaanse hulpverleners die besmet raakten met het ebolavirus een ander experimenteel serum toegediend gekregen. Het middel heet ZMapp en werd ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf Mapp Biopharmaceuticals. Het medicijn werd voorheen alleen op apen getest. Beide Amerikanen lijken er voorlopig goed op te reageren.