Direct naar artikelinhoud

Zonnekoning après la lettre

Leopold II, L'Homme

derrière la barbe

Canvas, dinsdag 20/3,

21u10

Docu

Ruim een eeuw na zijn dood (1909) roept de naam Leopold II nog steeds hevige emoties op. En dat hoeft niet te verwonderen. De tweede koning der Belgen was geen 'gewone'. Hij had lak aan afspraken en wetten en deed als een soort zonnekoning après la lettre vooral zijn eigen zin.

Zo beschouwde hij Kongo-Vrijstaat als persoonlijk bezit en ontpopte hij zich tot een wrede dictator die, gesteund door een niets ontziend huurlingenleger, enkel uit was op winstbejag. Door zijn toedoen behoren de verschrikkelijke beelden van duizenden kinderen met afgehakte handen jammer genoeg ook tot onze vaderlandse geschiedenis.

Er werd al veel gezegd en geschreven over 'de vos', zoals zijn vader Leopold I 'junior' ooit noemde, maar het bleef wachten op een objectieve en definitieve biografie. Journalist Patrick Weber, een van de drijvende krachten achter de politieke revue C'est du Belge, deed daartoe een verdienstelijke poging. In dit portret uit 2009 gaat hij op zoek naar zowel de man als de vorst en probeert waarheid en fictie te onderscheiden in leven en werk van een omstreden koning die gespecialiseerd was in het camoufleren van zijn ware bedoelingen. (JH)