Direct naar artikelinhoud

'Het is mooi geweest'

De Belgische veldritwereld heeft gisteren afscheid genomen van Sven Nys (39). Achttien jaar lang was Nys de gedroomde ambassadeur voor de cyclocross, als mens en als atleet.

Het einde van een tijdperk. Sven Nys zette gisteren in de Sluitingsprijs Oostmalle definitief een punt achter zijn actieve crosscarrière. De plaats die hij behaalde? Van ondergeschikt belang. Zijn concurrenten deelden geen cadeaus uit en zo hoort het ook. Pauwels won voor Van Aert en Meeusen. Net als een dag eerder in Lebbeke, speelde Nys geen rol van betekenis. Zaterdag moest hij na een dubbele crash opgeven, de zege was voor Tom Meeusen. Nys probeerde het wel in de epiloog van zijn carrière, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de jeugd. "Ik heb veertig minuten alles gegeven om op het podium te geraken, toen dat er niet meer inzat, ben ik gewoon gaan genieten."

Fakkel doorgeven

Uiteindelijk wachtte Sven Nys zijn eerte luitenant Sven Vanthourenhout op. De twee boezemvrienden bolden arm in arm over de streep. "Sven is één van de redenen waarom ik tot mijn 39ste heb kunnen crossen", vertelde Nys. "Wij hebben geen rugnummers nodig om vrienden voor het leven te blijven."

In tegenstelling tot de rest van zijn entourage hield Sven Nys zijn emoties strak onder controle. Van tranen geen spoor. "Het is mooi zo", ging hij verder. "Achttien jaar lang heb ik 365 dagen per jaar geleefd voor deze sport. Mijn hele carrière heb ik alles gegeven. Het is tijd om dit stuk van mijn leven af te sluiten en binnen een maandje in de anomiteit te verdwijnen. Ik ben gelukkig en klaar voor de toekomst. Ik wil mijn leven op een andere manier gaan invullen."

Nys doelt daarmee in de eerste plaats op zijn zoontje Thibau. "Hij heeft zijn papa nooit anders gekend dan als crosser, ook voor hem zal dit een hele aanpassing worden. Ik heb vanaf nu meer tijd om papa te zijn." Thibau stond, samen met Nys' ouders, klaar aan de meet om zijn vader met open armen te ontvangen. De knaap liet zijn tranen de vrije loop.

"Het zal vreemd aanvoelen om papa op zaterdag en zondag niet meer te volgen naar de cross", stamelde hij. "Nu is het aan mij om de fakkel over te nemen. Het zal moeilijk zijn om de prestaties van papa te evenaren, maar ik zal mijn best doen. De honger om mij helemaal over te geven aan mijn sport is in elk geval groot."

Dit was de laatste officiële cyclocross van Nys, maar hij is woensdag wel nog te zien in Waregem op de masters en komende zondag rijdt Nys ook mee in de 18de Mountainbike Beach Challenge in Knokke-Heist. Op 5 en 6 maart is er ook nog Merci Sven, de afscheidsshow van Sven Nys in het Antwerps Sportpaleis. Nys besloot zijn afscheidsspeech gisteren met een boodschap aan zijn duizenden fans. "De allermooiste zege die ik ooit behaald heb, is jullie steun. De warmte die ik van jullie kreeg, betekende alles voor mij. Bedankt."