Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen voorziet extra middelen voor asielcrisis

De Vlaamse regering trekt dit jaar 120,8 miljoen euro extra uit om de asielcrisis het hoofd te bieden. Daarvan is nu al 40,4 miljoen euro toegewezen.

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang).

Van de 120,8 miljoen is al 40,4 miljoen euro toegewezen. De helft daarvan gaat naar onderwijs, vooral om het aanbod cursussen Nederlands Tweede Taal (NT2) uit te breiden. Er gaat ook geld naar bijkomende schoolinfrastructuur, zogeheten modulaire units, om de bijkomende leerlingen op te vangen. Voor bijkomende inburgeringstrajecten en toeleidingen naar taallessen Nederlands wordt dan weer 11,8 miljoen euro voorzien.

De welzijnssector krijgt 5,7 miljoen euro extra om enkele tientallen extra plaatsen woonbegeleiding voor buitenlandse minderjarigen te creëren en de VDAB krijgt 2,5 miljoen euro extra voor specifieke acties voor erkende vluchtelingen. Er worden ook 215 extra krachten aangeworven, vooral bij de inburgeringsagentschappen, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de VDAB.