Direct naar artikelinhoud

Muziekstreaming komt ook in België op gang

Met de komst van We7 en Simfy krijgen muziekstreamingdiensten toch nog voet aan de grond in België. Spotify, de Europese marktleider voor via het internet gestreamde muziek, is voorlopig nog niet beschikbaar in ons land.

Met Simfy, een internetdienst van Duitse makelij waarmee computergebruikers meer dan elf miljoen muzieknummers via het internet kunnen afspelen, krijgen Belgische gebruikers toegang tot een tweede online muziekstreamingdienst. De eerste, een onder meer door muzieklegende Peter Gabriel gefinancierde Britse dienst die We7 heet, ging onlangs van start in ons land.

Streamingdiensten werken wezenlijk anders dan downloadwinkels als iTunes of internetradio's. Ze bieden hun inhoud rechtstreeks via het internet aan: de luisteraar kiest zijn favoriete muziekgenre of artiest en krijgt op basis van die keuze zijn muziek afgespeeld. Er worden dus geen bestanden gedownload naar zijn computer. Het belangrijkste voordeel van zulke streamingdiensten is dat ze de luisteraar aanmoedigen nieuwe artiesten te ontdekken, meestal op basis van de voorkeuren die hij al heeft doorgegeven aan de site.

Simfy

Het mooie is dat de meeste van die diensten hun muziek gratis aanbieden. Zoals Simfy, momenteel de grootste streamingdienst in Duitsland, die eind deze maand ook in België beschikbaar zal zijn. Het is in eigen land alvast marktleider, met een muziekbibliotheek die meer dan elf miljoen nummers bevat. De dienst is, via de browser, beschikbaar op computers, en zal via een app ook op smartphones en tablets van Apple en met het Android-besturingssysteem werken. Die toestellen moeten constant online zijn om muziek te leveren, maar dat is met de huidige versies van internetmodems geen probleem.

Een kleine maand geleden kondigde het Britse We7 als eerste aan dat het zijn streamingdienst, die tot voor kort alleen beschikbaar was in Groot-Brittannië en Ierland, ook in België zou lanceren. We7 beschikt met ongeveer zeven miljoen nummers ook over een uitgebreide muziekbibliotheek.

Maar wie betaalt er voor die muziek, en hoe werkt dat? Beide hangen af van de luisteraar zijn wensen. Zowel Simfy als We7 beschikken over een gratis component, die werkt als een internetradio op maat, waarop enkel het soort muziek wordt gespeeld dat de voorkeur van de luisteraar wegdraagt. Die gratis dienst wordt gefinancierd door reclame-inkomsten: bij Simfy komt er elke vier nummers een streepje reclame mee van ongeveer dertig seconden. Bij Simfy is die reclameboodschap alleen in audio, bij We7 komt er ook beeld aan te pas. Maar Simfy en We7 hebben ook een betalende 'premium'-versie, waarop de luisteraar nog veel specifieker kan zijn in zijn voorkeuren en afspeellijsten kan maken met specifieke nummers.

De grote achterblijver bij ons is Spotify, een Zweedse tegenhanger die in verscheidene Europese landen en in de VS beschikbaar is, maar nog niet in België, Duitsland en Italië. De reden daarvoor ligt bij het feit dat een muziekaanbieder in elk land waar hij aanwezig wilt zijn licentieovereenkomsten moet afsluiten met de lokale vestigingen van de platenmaatschappijen, en met alle organisaties die de auteursrechten regelen (zoals Sabam in België). Dat soort onderhandelingen kan soms lang aanslepen: het was enkele jaren geleden onder meer de reden waarom iTunes pas een klein jaar na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk ook in België beschikbaar werd.