Direct naar artikelinhoud

Israël wil dieper Gaza in

Zeker 24 Palestijnen en 1 Israëlische soldaat kwamen om tijdens de eerste dag van het Israëlische grondoffensief in Gaza. Israël wil, naar eigen zeggen, vooral het tunnelnetwerk van Hamas aanpakken. De grondoperatie zal nog worden uitgebreid, beloofde de Israëlische premier.

Een contingent van Israëlische grondtroepen drong Gaza donderdagnacht binnen op bevel van premier Netanyahu. Al enkele uren later viel een eerste Israëlisch slachtoffer: een soldaat die mogelijk omkwam door friendly fire. Premier Netanyahu verklaarde dat de grondoperatie zich concentreert op de tunnels die Hamas gebruikt aan de grens tussen Gaza en Israël.

Volgens het Israëlische leger zouden al tien zulke tunnels zijn gelokaliseerd en dertien personen zijn aangehouden. Tanks en oorlogsvliegtuigen begeleidden het grondoffensief. Intussen gingen ook de Israëlische bombardementen door. Hamas van zijn kant vuurde terug met raketten naar steden als Ashkelon.

De Israëlische premier verklaarde dat het grondoffensief de volgende dagen nog uitgebreid zou kunnen worden. "Ik en de minister van Defensie hebben tegen het leger gezegd zich klaar te houden voor een significante uitbreiding van de grondactiviteiten", zei Netanyahu tijdens een bijeenkomst van de regering die live werd uitgezonden op tv. "We komen nu in de tweede fase van de operatie", verklaarde de woordvoerder van het Israëlische leger, brigadier-generaal Moti Almoz. "We hebben Hamas hard getroffen: we hebben duizenden doelwitten aangevallen, infrastructuur vernietigd."

Verdrag van 2012

Opnieuw waren het vooral de gewone Palestijnse burgers die werden getroffen. In de eerste uren van het grondoffensief kwamen al zeker 24 Palestijnen om het leven, onder wie een baby van vijf maanden. Vier Palestijnen uit eenzelfde gezin stierven bij een aanval in het zuiden van Gaza, in de stad Khan Yunis. De baby kwam samen met vier andere mensen om het leven door tankvuur in de stad Rafah.

Het totale aantal Palestijnse slachtoffers van de nu al elf dagen durende Israëlische aanvallen steeg gisteravond tot 285. Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten zouden meer dan 80 procent van alle gedode Palestijnen burgers zijn. In totaal geraakten ook meer dan 1.900 Palestijnen gewond. Meer dan 40.000 gevluchte mensen worden beschermd in VN-locaties.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spoorde Israël aan om het grondoffensief 'gericht' te houden. "Het is nodig om een verdere escalatie te vermijden en het staakt-het-vuren van 2012 zo snel mogelijk weer in te stellen."

Abbas waarschuwt

Hamas stelt zich defensief op tegenover de nieuwe operatie. De organisatie zei dat Israël zal falen in zijn doelstellingen en een hoge prijs zal betalen voor de grondoperatie. Ook de Palestijnse president Mahmoed Abbas waarschuwde Israël dat de nieuwe aanval tot meer bloedvergieten zou leiden en de pogingen om tot een bestand te komen erg zou hinderen.