Direct naar artikelinhoud

Derde duel tegen Zuid-Korea op WK

Onze Rode Duivels stonden al twee keer eerder tegenover de Koreanen op een WK, met wisselend succes.

Gewonnen in 1990

Op de Mondiale van 1990 in Italië was de partij tegen Zuid-Korea de eerste wedstrijd voor de Rode Duivels. De Zuid-Koreanen werden in het Bentegodistadion van Verona met 2-0 verslagen. De Koreanen, met huidig bondscoach Hong Myung-Bo in de basis, waren op papier de zwakste tegenstander in een poule met verder Uruguay en Spanje. Toch bleken de Aziaten geen hapklare brok, vooral in de eerste helft hadden de Duivels het knap lastig. De Belgen speelden te traag en konden, op een kopbal op de paal van Versaevel na, weinig kansen bijeen voetballen. Na de rust speelden de Belgen een stuk beter en kwamen ze via een lobbal van Degryse op voorsprong. Een knal in de winkelhaak van Michel De Wolf volstond voor de overwinning.

Uitgeschakeld door gelijkspel in 1998

Na het gelijkspel in de tweede wedstrijd tegen Mexico, moesten de Rode Duivels hun laatste groepsmatch tegen Zuid-Korea absoluut winnen om door te stoten naar de tweede ronde. De wedstrijd in het Parc des Prinses kon niet beter beginnen, want al na zeven minuten knalde Luc Nilis ons land met een volley op een 1-0-voorsprong. De Duivels, met Wilmots en Borkelmans in de basis, kwamen via diezelfde Nilis na rust dicht bij de bevrijdende 2-0, maar zijn schot strandde op de lat. Het kantelmoment in de wedstrijd was de vervanging van Scifo door Van der Elst. De Belgen verloren hun greep op de match. Yoo profiteerde twintig minuten voor tijd van een dekkingsfout van Van Kerckhoven om gelijk te maken. Het gelijkspel betekende meteen het einde van de Wereldbeker voor de Belgen.