Direct naar artikelinhoud

Anorexia groeiend probleem bij dertienjarigen

Het reportagemagazine Koppen brengt vanavond een reportage over de 'eetkliniek' van het AZ Jette. Daar is 80 procent van de meisjes die opgenomen worden, jonger dan 15 jaar. "Maar we zien vooral een piek bij de 13- tot 14-jarigen", zegt psychologe Ursula Vandeneede. Zij vindt deze tendens verontrustend.

Toen An Lauwers (14) in de eetkliniek van het AZ Jette werd opgenomen, woog ze nog amper 27 kilogram. "Ik wil perfectie, dat mensen mij mooi vinden, en ik leg de lat voor mezelf heel hoog", zegt ze.

Volgens pediater Jesse Van Besien kan anorexia nervosa bij zulke jonge kinderen ernstige gevolgen hebben. "Die jonge meisjes krijgen anorexia nervosa op een moment in hun leven dat de groei en de puberteit nog niet gedaan zijn. Die groei wordt door hun ondergewicht gestopt. En door het uitstellen van de puberteit verwachten we ook een verhoogd risico op vruchtbaarheidsproblemen later."

Verder ging Koppen op bezoek in Flémalle, waar de vermoorde PS-politicus Cools dertig jaar lang burgemeester was. Het proces-Cools doet de herinneringen aan het PS-kopstuk weer bovenkomen. Ten slotte is er een reportage over kinderprostitutie in het voormalige Oostblok.

Koppen

TV 121.45