Direct naar artikelinhoud

Lachen met BV's, nu ook als gezelschapsspel

KORTENBERG l Wie eens een lekker ouderwets avondje zonder tv wil, maar toch niet zonder zijn portie BV's kan, hoeft niet langer te morren. Nu is er Time's Up. 'Het nieuwe gezelschapsspel dat onze BV's en heel Vlaanderen zal laten schudden van het lachen', luidt de slogan. Onze man ging bij de lancering eens kijken hoe onze BV's het spel spelen.

door Wilfried Eetezonne

"Maar nee, Mark. Je mag maar één woord gebruiken." Marlène de Wouters tikt een minister van Staat op de vingers. "Dit is te moeilijk", zegt Mark Eyskens. "Als het te moeilijk is, moeten ze het niet aan politici overlaten", reageert zijn collega Jos Chabert. Het was kortom reuzegezellig rond de speeltafel van het nieuwe gezelschapsspel Time's Up.

Time's Up is overgewaaid uit de VS, was al mateloos populair in Wallonië en nu is er ook een Vlaamse variant, ontwikkeld door Hodin, een spelletjesgigant die onder andere ook Monopoly Charleroi in zijn catalogus heeft.

Bij Time's Up draait het allemaal om beroemdheden. Spelers krijgen een kaartje met de naam van een vedette. Van Pythagoras tot Eddy Planckaert, van Jan Fabre tot Gargamel. Hoewel sommige BV's iets moeten doen aan hun naambekendheid. Zo zijn er ook Marcel van Tielt, Marc Uyterhoeven en Tom van Landuit. Het is al een leuk spelletje op zich om de spelfouten op de kaartjes te verbeteren. Maar daar gaat het nu even niet om. De speler moet de beroemdheid in kwestie omschrijven en zijn tegenspeler moet dan de naam raden. Tegen de tijd en zoveel mogelijk namen raden. In een tweede ronde mag je nog maar één woord gebruiken om de BV te typeren en in de derde ronde moet je de vedette ook uitbeelden.

Zo had je Marlène kunnen zien schoppen en trappen in de lucht om Dirk Bikkembergs uit te beelden. Zij zit aan tafel met, naast de excellenties, ook nog Vanya Wellens (uit Thuis) en Véronique De Cock. Allen komen voor in het spel.

Mark Eyskens is aan de beurt en hij probeert een beroemdheid te omschrijven voor Jos Chabert. "Het is een genie", zegt Eyskens. Chabert moet het antwoord schuldig blijven. Het blijkt om Chabert zelf te gaan. Dolle pret.

"Ach, politiek heeft ook een strategisch spelgehalte. Je moet iets lekken, iets achter de hand houden. Het is een tactisch schaakspel, maar ook poker. Maar dat laatste speel ik niet zo graag", zegt Eyskens even later met een glimlachje. "Ik speel nu vooral spelletjes met de kleinkinderen. Dan leid ik een viervoetig bestaan op het vloerkleed. Of ik schaak tegen de computer."

Over zijn medespeelsters niets dan lof. "Ik werd omringd door engelen", monkelt de minister van Staat. "Het geslacht der engelen is bepaald en ze zien er prachtig uit."

En wat deed vooral Véronique het goed. Elio Di Rupo, kardinaal Danneels, Mobutu... In geen tijd heeft ze ze allemaal geraden. "Ja, hè?", klinkt het trots. "Het is tegen de tijd. Dat maakt het extra spannend. Maar ik speel graag spelletjes. Wekelijks speel ik een spelletje backgammon. Hoe je mij zou moeten uitbeelden? Tja... iets met een kroontje en een micro of zo."