Direct naar artikelinhoud

Bioboodschappen op je deurmat

Wie het een kwelling vindt om elke dag een gezonde, gevarieerde maaltijd op tafel te toveren, kan terecht bij Smartmat. Dit bedrijf levert tegen betaling elke week een boodschappentas met recepten aan huis. 'Niet meer moeten nadenken over wat we gaan eten: zalig.'

Het concept van Smartmat is simpel. Online kun je kiezen voor een wekelijks of tweewekelijks abonnement op een pakket met verse ingrediënten en passende recepten. Die worden dan netjes bij je thuis afgeleverd. Je hebt de keus uit een menu voor twee personen voor vier dagen (65 euro), voor vier personen voor drie dagen (75 euro) of vijf dagen (109 euro).

Het idee komt overgewaaid uit Zweden. Daar lanceerde Kicki Theander (43) in 2007 de website Middagsfrid, wat 'tafelvrede' betekent. "Ondertussen hebben we toch vele duizenden klanten", vertelt ze. "In Zweden is het heel normaal voor drukbezette tweeverdieners om hun boodschappen aan huis te laten leveren. Maar ook in andere landen is de vraag groot. Ondertussen hebben we vestigingen in Noorwegen, Denemarken, Duitsland en België."

In ons land lanceerde Anders Asarby, een Zweed die al twintig jaar in Antwerpen woont, enkele maanden geleden Smartmat, 'gezonde voeding' in het Zweeds. Met succes, want ondertussen breidde het concept van Antwerpen uit naar Brussel, Leuven, Hasselt en Gent.

Goed voor de lijn

Ann Steenberghs (50) is een fan van het eerste uur. "Niet meer moeten nadenken over wat je moet klaarmaken: zalig! Ik moest elke avond voor zes kinderen koken en het was altijd een hele opdracht om een gezonde, lekkere en gevarieerde maaltijd te bereiden.

"'s Avonds naar de Delhaize hollen en vervolgens je hoofd breken over wat er op het bord moet, dat is verleden tijd. Het is bovendien goed voor de lijn. Sinds ik een abonnement heb op Smartmat ben ik 9 kilo afgevallen."

"Wij eten ook veel gevarieerder", zegt Steenberghs. "Rammenas, daar had ik vroeger wel eens van gehoord, maar ik had het nog nooit gegeten. Ik leer echt nieuwe producten kennen. En het is lekker. Ik heb nog nooit een maaltijd klaargemaakt die me tegenstak. De kleinste kinderen zijn er niet altijd even dol op, dat moet ik toegeven, maar dat heeft weinig met de recepten te maken."

Ines Borgonjon (28) en Joris Godefroit (33) gebruiken Smartmat nog maar een paar maanden, maar zijn al helemaal overtuigd. "Wij hebben een tweewekelijks abonnement en dat werkt perfect", vertelt Borgonjon, die zwanger is van haar eerste kindje. "Het zijn altijd snelle, gezonde en inventieve gerechtjes. Met weinig moeite maak ik leuke maaltijden waar ik anders zelf nooit zou opkomen. Het maakt het leven ook makkelijker. Ik moet vaak laat werken en het was het niet altijd evident om dan ook boodschappen te doen. Nu stelt dat probleem zich niet meer."

Prijskaartje

Dat is wat Kicki Theander met haar concept wou bereiken. "In een vorig leven was ik management consultant, maar alle drukte maakte me ongelukkig. Boodschappen doen, koken... het was vooral een sleur geworden, terwijl ik eigenlijk heel graag achter het fornuis sta. Toen bedacht ik dit concept.

"Het geeft drukbezette mensen de kans om in alle rust met verse, gezonde producten te koken. Zeker voor families met kinderen kost het heel wat tijd om elke dag een goeie maaltijd te bedenken. Nu moeten ze hier hun hoofd niet langer over breken, dat doen wij voor hen."

De vraag 'Wat eten we vandaag?' is voor veel mensen een bron van stress geworden, meent Theander. "De keuze is ook zo overweldigend. In de supermarkt heb je voor elk ingrediënt wel tien verschillende merken en soorten. Het is bijna onmogelijk om daar de juiste keuzes te maken. De producten die wij thuis afleveren zijn biologisch en bevatten zo weinig mogelijk additieven. Alle ingrediënten zijn geselecteerd op kwaliteit en voedingswaarde, met aandacht voor het klimaat en ecosystemen."

Boodschappen en recepten aan huis, daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. "Heel veel mensen vinden het te duur", zegt Steenberghs. "Eerlijk gezegd snap ik dat niet. Als je echt de berekening maakt per maaltijd, dan is zo'n abonnement helemaal niet zo prijzig. Vergeet niet dat het op je stoep wordt afgeleverd. Je moet niet meer naar de supermarkt en je kunt dus ook niet meer in de verleiding komen om onnodige producten te kopen."