Direct naar artikelinhoud

Subsidiekrimp dreigt voor Rataplan, De Werf en Watou

Tussen de voorlopige adviezen voor de aanvragers van subsidies in de cultuursector zitten enkele negatieve rapporten. Daarbij ook grote namen zoals het kustfestival Beaufort, de poëziezomer van Watou en de kunstencentra Campo, Rataplan, Zuiderpershuis en De Werf.

Alle 356 aanvragers van subsidies binnen het kunstendecreet kregen eergisteren vanwege de administratie Cultuur een preadvies in de mailbox (zie M van gisteren). De betrokkenen hebben nu tien dagen de tijd om te reageren. Lezing van de voorlopige rapporten leverde weinig vrolijke gezichten op. Hoewel precieze bedragen pas later toegekend worden, is nu al duidelijk dat zowat niemand krijgt wat hij gevraagd heeft.

Een aantal kleinere groepen (zoals Lazarus of Sidi Larbi Cherkaoui) zien een dubbel positief (artistiek en zakelijk) advies wel beloond met een bescheiden verhoging van de middelen. Middelgrote namen moeten het ondanks een lovend rapport wellicht stellen met een status quo (Monty, De Roovers, Transparant) of een vermindering (De Tijd, 't Arsenaal). Ook de grote stadstheaters wordt gevraagd "uit solidariteit" vrede te nemen met minder.

Woedend

Rood alarm is er bij wie een negatief advies gekregen heeft. Zeker met het nieuwe rankingsysteem - wie vanonder staat, valt eruit - dreigt een negatief advies slecht uit te draaien. Het Leuvense orkest La Petite Bande van Sigiswald Kuijken verkeert in dat geval. De Limburgse theatermakers van De Queeste kregen zelfs te horen dat hun subsidies stopgezet zouden kunnen worden. "Volgens de commissie hebben we geen plaats in het theaterlandschap", zegt een aangeslagen artistiek leider Christophe Aussems. "Als dit oordeel bevestigd wordt, is het voor ons over en sluiten. Dan zou Limburg meteen zijn enige structureel gesubsidieerde theaterplek verliezen."

Harde klappen dreigen er ook te vallen bij de kunstencentra. In Antwerpen moeten de multiculturele centra Zuiderpershuis en Rataplan bibberen. "Blijkbaar houdt de commissie vast aan een bepaalde perceptie over onze werking die niet klopt", zegt artistiek leider Stefan Gevaerts van Rataplan. "Volgens hen lijken we te veel op een cultuurcentrum en programmeren we niet avontuurlijk genoeg." In Gent krijgt Campo een draai om de oren en wordt een halvering van de middelen in het vooruitzicht gesteld.

Dat is ook wat het in jazz gespecialiseerde De Werf in Brugge te lezen kreeg in zijn preadvies. De Werf zou, luidens het preadvies, slechts de helft van het aangevraagde bedrag krijgen, omdat het "ontbreekt aan durf, creativiteit en ruimte voor experiment". Rik Bevernage, verantwoordelijke jazz bij De Werf, is woedend. "Onbegrijpelijk. We investeren al jaren in jong talent. Ofwel is de commissie fout, ofwel vindt ze dat die jongeren geen talent hebben. Als dit preadvies niet wordt bijgestuurd, zijn we verplicht ons jazzlabel stop te zetten."

Misschien nog het verrassendst is het kritische advies dat de West-Vlaamse kunstfestivals Beaufort en Watou mochten ontvangen. "Ik maak me sterk dat ik het artistiek preadvies zal kunnen weerleggen", reageert Jan Moeyaert, van de overkoepelende vzw Ku(n)st. "Men verwijt ons een te toeristische benadering. We zouden ons te sterk richten op een breed publiek en daarvoor artistieke toegevingen doen." Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen!) waarschuwt voor "een verenging van de smaak": "Al wat niet tot de klassieke stedelijke avant-garde behoort, dreigt uit de boot vallen", oordeelt hij. "Wereldmuziek, jazz en folk behoren niet tot wat nu hip is. Is het toeval dat in die sectoren zware klappen vallen?"